23948sdkhjf

Teknos øger produktiviteten med robotcelle

Robotool har leveret et fuldautomatisk anlæg til palletering af maling til overfladebehandlingsproducenten Teknos, som har øget produktionen fra 19 til 24 millioner med det samme antal medarbejdere.
- Vi har fået frigivet medarbejdere til andre funktioner, og det tunge ensidige arbejde er reduceret væsentligt. Robotten skifter selv mellem flere typer værktøj, når den skal løfte de forskellige spande. Det er nemt for operatøren, og vi har reduceret omstillingstiden og risikoen for fejl, siger Rikke Østergaard, produktionschef hos Teknos i Vamdrup.

Fra manuel til automatisk tapning
- Vi havde en række tappeprocesser, som vi udførte manuelt med de små tre- og fem-liters spande, fortæller Rikke Østergaard.

- Det betød, at 15 medarbejdere var beskæftiget i treholdsskift. Vi besluttede at automatisere vores
produktion, hvor malingen skal fyldes i de mange forskellige emballagestørrelser. Det ønskede vi at samle på nogle få automatiske linjer og på meget lidt plads.

- Nu er både tapningen og palleteringen automatiseret, så en operatør kan nu overvåge to linjer. Alt foregår automatisk, og anlægget er bygget til at håndtere både tre, fem, 10 og 20-liter spande.

Kravene til automatisering af processen
- Vi ønsker at have så højt et flow gennem processen, at vi kan levere en specialmaling på max 10 dage. Det stiller store krav til tapning og palletering, siger Rikke Østergaard.

- Et af de ultimative krav til robotten var, at den absolut ikke måtte tabe spande med maling. Sådanne uheld vil stoppe vores palleteringsproces og kræve rengøring i flere timer. Anlægget skulle selvfølgelig også være stabilt og have en høj oppetid. Samtidig ønskede vi håndtering af flere spandestørrelser og at printe etiketter online fra vores database, umiddelbart før spandene skulle fyldes og palleteres.

Øget produktivitet og bedre arbejdsmiljø
Robotool har leveret en robotcelle, som samarbejder med de andre maskiner i den foregående tappe- og etiketteringsproces, og Rikke Østergaard siger om resultatet:

- Vi har øget vores produktion fra 19 til 24 millioner med samme antal medarbejdere, så automatiseringen af hele vores proces - fra råvarepluk til tapning - kan omregnes til en stigning i produktiviteten på 20 procent de sidste fem år. Robotcellen er en vigtig del. Vi har frigivet medarbejdere til andre funktioner, og tungt ensidigt arbejde er reduceret væsentligt. Spandene ruller fra tapning og hen til robotcellen for at blive palleteret. Robotten skifter selv mellem flere typer værktøj, når den skal løfte de forskellige spande. Det er nemt for operatøren, og vi har reduceret omstillingstiden og risikoen for fejl.

Teknos havde et andet robotanlæg med en løfteanordning, som skulle vedligeholdes med dyre reservedele for at holde fast på spandene.

- Robotool konstruerede et godt og fleksibelt værktøj til den nye robotcelle, som løfter på en bedre måde, siger Rikke Østergaard.

- Vi besluttede at lade Robotool ombygge vores gamle robot med løfteudstyr til tomme spande, løftehoved og palledispenser, så vi nu sparer de dyre reservedele. Samtidig kunne Robotool optimere softwaren, så vores gamle robotanlæg kom til at fungere bedre i takten med de omkringstående maskiner.

Sådan fungerer anlægget
Projektleder René Skjøt Borg fra Robotool har været ansvarlig for opgaven.

- Operatøren vælger på betjeningspanelet hvilken type spande, som skal palleteres, og han fylder pallemagasinet op med 10 paller. Robotten vælger selv det rette løfteværktøj fra værktøjsmagasinet. Den løfter én spand ad gangen, når indholdet er 10 eller 20 liter. Når den løfter spande med tre eller fem liter, tager den tre af gangen, forklarer René Skjøt Borg.

- Pallen bliver automatisk ført frem til den position, hvor robotten skal palletere spandene. Herefter tager robotten et ark mellemlægspapir fra en stak og lægger det på pallen.

- Spandene med maling kommer kørende ind i robotcellen fra den foregående proces, hvor de netop er blevet fyldt op og har fået etiket og låg på. På indbanen bliver spandene drejet, så de står ens, hver gang robotten løfter dem.

- Når pallen er fyldt, kører den automatisk et stykke frem, forbi vores sikkerhedshegn og lysgitter. Derefter står pallen klar på rullebanen til at blive afhentet af en selvkørende truck. Banen er så lang, at den fungerer som bufferplads. Den er afstemt i forhold til takten i resten af logistikprocessen, siger René Skjøt Borg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112