23948sdkhjf

Ny tysk fabrik kræver dybe indåndinger

Det har krævet store overvejelser for Nordmark Maskinfabrik at investere 100 mio. kr. i den nye fabrik i Cuxhaven til produktion af store vindmøllekomponenter.
Siemens offentliggjorde sidste år, at der investeres 200 mio. euro i ny vindmøllefabrik i Cuxhaven i Nordtyskland. Nu følger Nordmark Maskinfabrik med Siemens til Tyskland og åbner egen produktion.

Beslutningen om at investere 100 mio. kr. i en helt ny fabrik til store komponenter har krævet grundige overvejelser for danskerne.

Hvilke overvejelser har I haft om at etablere produktion i udlandet?
- Det har krævet nogle store og dybe indåndinger at investere så meget kapital i nye produktionsfaciliteter i et land, hvor vi ikke har opereret før. Men vi har lavet en god og solid flerårig aftale med Siemens, som har gjort os sikre på at følge Siemens til Tyskland.

Hvordan overfører i den danske knowhow til den tyske fabrik, som vil bestå af nye medarbejdere?
- Det er kendt teknologi og kendte maskiner og programmering, som vi har arbejdet med i mange år i Danmark. Så vi kender fremstillingsprocessen til punkt og prikke. Vi forventer at ansætte omkring 35 tyske medarbejdere, og de skal til Danmark og lære vores måde at arbejde på.

Hvordan undgår I at blive for afhængige af Siemens?
- Jeg tror faktisk vores aftale med Siemens er den bedste måde at ekspandere til nye markeder i Tyskland. Vi har en sikker belægning af maskiner de første år og har tid til at lære det tyske marked at kende, før vi udvider med nye tyske kunder. Det giver os en økonomisk tryghed, som gør, at vi tør investere i et nyt land.

Hvad betyder den tyske investering for Nordmarks danske strategi?
- Det ændrer som udgangspunkt ikke ved noget. Der er ikke nogen af vores medarbejdere, som mister arbejdet eller lignende. Vi har sikret os andre aftaler i Danmark, så belægningen af vores maskiner er sikret godt ud i fremtiden. Grundlæggende udvider vi kapaciteten med en ny lokation i stedet for at flytte rundt på kapaciteten.

Normalt flyttes komponenter mellem bearbejdsningcentre. En ny trend er at vende processen om, så maskinerne flyttes rundt efter komponenterne. Hvor placerer Nordmark sig i den udvikling?
- Vi leverer de helt store støbte og svejsede komponenter til offshoremøller, og på grund af størrelsen er det ikke aktuelt for os at skulle flytte maskiner rundt. Vi har maskiner, der kræver 600 kubikmeter beton i fundamentet for at kunne starte. I stedet tror jeg, vi kommer til at se flere underleverandører, der flytter produktionen rundt efter slutkunderne.

I har tidligere sagt, at I gerne vil jævne aktiviteten ud over flere kunder og brancher. Hvordan gør I det?
- Vi har et had/kærlighedsforhold til vindindustrien. Vi kan lave serieproduktion af komponenter til vindindustrien, og det giver en god belægning af vores maskiner. Samtidig betyder de lave oliepriser, at der ikke er så meget gang i hverken olie-gas- eller den maritime sektor. Men vi ønsker ikke at isolere os til vindindustrien, så vi holder os opdateret og er klar til at brede os ud på flere områder, eksempelvis motor- eller gearblokke.

I har investeret op mod 150 mio. kr. i produktionsfaciliteter i løbet af få år. Hvordan udvikler Nordmark sig i de kommende år?
- Vi har ikke en nedskrevet strategi med bestemte vækstmål for vores nøgletal eller antal medarbejdere. Vi følger med i markedet og har så meget tiltro til vores egne evner, at vi nok kommer til at fortsætte med at vokse. Som underleverandør skal man kunne omstille sig og ikke være bundet af en strategi, der hurtigt bliver forældet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094