23948sdkhjf

Mobile CNC-maskiner skal fræse kæmpeemner

En mobil maskine til CNC-fræsning og boring på store metalemner er målet for udviklingsprojekt hos DAMRC i Herning. Prototypen udvikles på en vindmøllehub.
Der er fuld fart på udvikling af en mobil CNC-maskine hos DAMRC - Danish Advanced Manufacturing Research Center - i Herning.

Her stiller Jern & Maskinindustrien syv spørgsmål til projektleder Charlotte F. Ilvig fra DAMRC

Hvad er projektets formål?
- Vi udvikler en mobil CNC-maskine, der både kan fræse og bore huller. Det er en maskine, der lige nu skal kunne flyttes rundt om en vindmøllehub, der vejer 16,5 tons og måler 3x3x3 meter. Den størrelse hub står i øjeblikket her hos os på DAMRC. Målet er at udvikle en maskine, der også kan bearbejde en hub, selvom dimensioner ændres. Det gælder både 6x6x6 meter og 8x8x8 meter.

Hvor ligger gevinsten for industrien?
- Drømmescenariet er at udvikle en maskine, der er 40 procent billigere end de traditionelle bearbejdningsmaskiner. Det har også vist sig mindst lige så interessant, at man sparer pladsen i sin produktion på denne her måde. Når du løfter sådan en hub ud af støberiet, kan du placere den direkte på et fixtur, hvor den så kan bearbejdes, uanset hvor den befinder sig. De mobile maskiner giver også muligheder for dansk produktion af vindmøller i andre lande, det vil blive muligt at lave noget mere bearbejdning på stedet.

Hvad er vindmøllebranchens udfordring på maskinsiden?
- Vores projekt var rettet mod store emner, men vi valgte at fokusere på en vindmøllehub, fordi vindmøllebranchen har en udfordring. Hver gang møllerne skifter størrelse, så skal underleverandørerne ud og købe nye maskiner. På denne her måde bliver det meget nemmere at tilpasse produktionen til markedet.

Hvordan ser maskinerne ud?
- Vi har haft mange idéer i spil, og nu har vi to delkoncepter, vi arbejder videre med. Det er en fræser, der placeres direkte på emnet og en robot, der skal bore huller. De to enheder giver mulighed for at arbejde på to sider af hubben på samme tid. Det er mobile maskiner, der kan flyttes rundt både på og til emnerne.

Hvor findes de tekniske udfordringer i projektet?
- Nulpunktet er naturligvis en udfordring i en maskine, som bevæger sig i forhold til emnet, men det har vi en løsning for. Vibrationerne spiller også en rolle, og så handler det også om at skabe den nødvendige kraft til fræseren. Det er klart en udfordring, men det er helt sikkert, vi løser den del. Hvordan vi gør, kan jeg ikke løfte sløret for.

Hvornår er maskinen klar?
"Projektet slutter i april 2018, og så har vi den færdige løsning. Vi vil stå med en prototype. Derefter er det tanken, at den kan bæres ud på markedet og sættes i produktion. Målet er, at konsortiet kan være afsættet til den del af projektet.

Hvem finansierer projektet?
- Projektet har et samlet budget på 25 mio. kr., hvoraf Innovationsfonden støtter med 13,5 mio. kr., det resterende beløb er medfinansiering fra parterne i projektet.

DAMRC - Danish Advanced Manufacturing Research Center - i Herning udvikler lige nu en mobil CNC-maskine til at fræse og bore i store emner. Projektet har navnet Innomill og er støttet af Innovationsfonden med et samlet budget på 25 mio. kr. Projektet drives af et konsortium bestående af DAMRC, CNC Onsite, Bila, DTU, Aarhus Universitet, Global Castings og Innovationsfonden. Den 8. november afholdes der seminar om de mobile maskiner og projektet. Alle kan deltage. Tilmelding til DAMRC inden 28. oktober. Projektleder på Innomill er Charlotte F. Ilvig fra DAMRC.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078