23948sdkhjf

Få anmelder snyd med bygningsstål

Manglende anonymitet holder formentlig mange fra at anmelde mistanke om snyd med CE-mærkning af bygningsstål og EN 1090-certificering af producenter.
Hvert år bruges der bygningsstål til altaner, carporte, hestebokse og uendeligt mange andre små og store byggerier.

Alle bærende stålkonstruktioner skal i dag være CE-mærket og virksomheden godkendt efter standarden EN 1090-1. Men alligevel er der meget få borgere og virksomheder, der anmelder snyd med mærkningen.

På sitet byggevareinfo.dk er det muligt at tippe Trafik- og Byggestyrelsen om ulovlige byggevarer, men det er ikke meget hjælp, styrelsen får med konkrete mistanker om snyd med CE-mærkningen.

Siden 2014 har styrelsen kun modtaget otte anmeldelser om bygningsstål. Det viser en aktindsigt, som Jern & Maskinindustrien har fået i Trafik- og Byggestyrelsen.

Ud af de otte anmeldelser viste tre sig at have hold i virkeligheden. En sag er endnu ikke afsluttet, mens tre anmeldelser var så ukonkrete, at styrelsen helt valgte ikke at undersøge sagen, mens en enkelt levede op til reglerne.

Manglende anonymitet
Ud af de otte anmeldelser er seks anmeldelser fra andre virksomheder, der arbejder med stål. Men der er formentlig mange virksomheder, der går rundt med viden om manglende CE-mærkning, som vælger ikke at anmelde mistanken, fordi de risikerer, at anmeldelsen med navn og adresse bliver sendt til det firma, der anmeldes. På byggevareinfo.dk står der:

"Bemærk at anmeldelser er omfattet af reglerne om aktindsigt.(...) Det betyder således også, at anmelders identitet i de fleste tilfælde vil være en del af de oplysninger, som styrelsen vil være forpligtet til at udlevere i tilfælde af en aktindsigtsanmodning i den pågældende sag."

Da Jern & Maskinindustrien søgte aktindsigt har vi således også modtaget navne og adresser på alle de otte anmeldere, også selvom flere eksplicit har bedt om at være anonyme.

En af de fagfolk, der har anmeldt en mistanke, er en producent af hestebokse. Han ønsker at være anonym af hensyn til sit omdømme i branchen.

- Jeg ønsker ikke at rode mere op i den sag. Jeg vidste nok godt, at der var en risiko for, at mit navn kom frem, men jeg ville helst have muligheden for at anmelde anonymt, siger han til Jern & Maskinindustrien.

Mange bryder fortsat regler
Han oplever at mange virksomheder, der slet ikke kender til reglerne om CE-mærkning af bygningsstål og EN 1090-standarden.

- Selvom det er mere end to år siden, de nye standarder trådte i kraft, så er der stadig rigtigt mange, der slet ikke overholder reglerne. Mit firma har brugt omkring 100.000 kr. på at blive CE-certificeret, og det er da sure penge, når så mange andre ikke overholder reglerne.

Hos Trafik- og Byggestyrelsen har man ikke planer om at gøre det muligt at anmelde, uden at anmelder kan søge aktindsigt.

- Spørgsmålet om de anonyme henvendelser dukker kun sjældent op, og det er ikke vores opfattelse, at anonyme henvendelser efterspørges af branchen, skriver Trafik- og Byggestyrelsen i en mail til Jern & Maskinindustrien.

Styrelsen understreger dog, at de behandler anonyme henvendelser, selvom de foretrækker at kunne følge op med ekstra spørgsmål til anmelderen.

- Det er muligt at udfylde blanketten anonymt ved at skrive NN og så en anonym e-mail. Anmeldelsen vil fortsat blive behandlet. Det sker i øvrigt med mellemrum, at vi må gå tilbage til anmelder og bede om supplerende oplysninger for at kunne begynde en sag. Det kan vi selvsagt ikke, når anmelder er anonym.

Omkring 320 virksomheder har registreret sig på Arbejdsgivernes liste over virksomheder der er CE-certificerede efter EN 1090. Se listen her .
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.284