23948sdkhjf

Ny teknologi kan revolutionere måling af forbrug

Patenteret teknologi monitorerer energiforbruget og kan med lethed monteres på eksisterende installationer.
Forsker og opfinder Bo Eskerod Madsen har udviklet en ny, billig og fleksibel teknologi til overvågning af energiforbrug i bygninger, produktionsanlæg og landbrug.

Forskeren har patenteret en række nye sensorer, der kan monteres på eksisterende installationer, uden at der skal klippes ledninger eller foretages andre indgreb.

Apparaterne er små og nemme at montere og sender trådløst informationer om el-, vand- og varmeforbrug, så man løbende kan overvåge det samlede energiforbrug i en bygning, modtage alarmer, påmindelser om vedligehold med mere.

Produkt bliver testet

Bo Eskerod Madsen er direktør for den 15 mand store udviklingsvirksomhed ReMoni (Re-source Monitoring).

ReMoni har lige nu sit første produkt, elmåleren PowerMoni, i beta-test, og måleren er klar til test hos udvalgte forbrugere sidst på året.

Virksomheden udvikler desuden på to andre patenterede produkter, den non-invasive vand- og varmemåler FlowMoni og energihøsteren RePower, der påsættes et kabel, henter energi ud af det og dermed kan erstatte batterier.

- I industrielle produktionssystemer er det allerede muligt at opdage overforbrug ved løbende monitorering på apparatniveau. Med de nuværende systemer er det dog så dyrt at installere og drive hele den nødvendige pakke af bi-målere og dataloggere, at det har meget begrænset udbredelse. Desuden er systemerne ofte komplicerede at eftermontere på eksisterende anlæg og vanskelige at få plads til i de eksisterende design. De målere, vi udvikler, er designet til at tackle disse udfordringer siger han.

Ud over selve måleapparaterne udvikler ReMoni software og cloud services, der opsamler data fra de mange apparater og præsenterer dem i overskuelig form til for eksempel service-teknikere. Cloud-løsningerne er designet med henblik på integration med eksisterende sy-stemer til energi- og bygningsstyring.

ReMoni blev i 2015 udvalgt som en af Europas mest innovative startups inden for cleantech. Med prisen fulgte 150.000 euro.

InnovationsAgenterne

InnovationsAgenterne har bistået Bo Eskerod Madsen i det omfattende forsknings- og udviklingsarbejde, der var forudsætningen for de nye målingsteknologier. InnovationsAgenterne hjalp ham med at finde videnpartnere i det danske forsknings- og innovationssystem.

Og InnovationsAgenterne har udpeget udenlandske testcentre, der pt. tester udstyret med henblik på en CE-mærkning.

- Ressourcer til teknologisk innovation i små- og mellemstore virksomheder er begrænsede, derfor er det vigtigt at fokusere indsatsen og få tilført viden i processen fra idé til produkt med henblik på at styrke succesraten., InnovationsAgent Tom Christian Thomsen.

InnovationsAgenterne hjælper i den proces ved at tilbyde virksomhederne et gratis Innovationstjek med fokus på udvikling gennem ny teknologi.

Millionstøtte

ReMoni har også modtaget investeringer og projektmidler fra Markedsmodningsfonden, Innovationsfonden og EU. Blandt andet har virksomheden været med i et konsortium som har fået 5,4 millioner kroner i støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogrammet EUDP.

Blandt virksomhedens partnere er en af landets førende leverandører af bygningssytemer, Caverion.

Bo Eskerod Madsen, der har en ph.d. i statistisk bioinformatik og big data, har blandt andet udviklet monitoreringsløsninger for landbruget i det tidligere GTS-institut AgroTech, som nu er en del af Teknologisk Institut.

Siden ReMoni startede i februar 2014 er virksomheden vokset til 15 ansatte og virksomheden har hjemtaget hele tre patenter på nye måleteknologier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204