23948sdkhjf

Ingen vej uden om hårdkrom

Nordic Overfladebehandling laver såvel hårdforkromning som elgalvanisering. Ejerne tror på fortsat dispensation til brug af Krom 6 - så længe der ikke er et alternativ.

Sveden pibler frem på Rasmus Lindbergs pande på denne efterårsdag.

Rasmus Lindberg arbejder i hårdforkromningen hos Nordic Overfladebehandling i Gelsted på Fyn. Han står og afdækker emner, som skal pålægges hårdkrom. Portene står åbne for at få noget frisk luft ind.

Efter at have afdækket styrer Rasmus Lindberg sit emne, en transportsnegl, ned i forkromningsbadet. Alt foregår med kran. Rasmus Lindberg har ingen berøring med den miljøfarlige Krom 6 nede i badet.

10 tilbage i Danmark
Nordic Overfladebehandling er en af de omkring 10 forkromere, som er tilbage i Danmark. Virksomheden har en stor hårdforkromnings-afdeling. Hårdforkromning bruges især til sliddele i maskiner som askler og valser.

Nordic Overfladebehandling lægger hårdforkromning på i alle tykkelser fra 5 μm til 1000 μm (1 millimeter).

Men EU ser kritisk på hårdforkromning, fordi der bruges det reaktive stof Krom 6, som kan være kræftfremkaldende ved vedvarende udsættelse.

EU’s kemikalieagentur, ECHA, har dog godkendt en hel række ansøgninger om fortsat brug af Krom 6 til forkromning.

Det sker i erkendelse af, at Krom 6, hexavalent krom, ikke på nuværende tidspunkt kan erstattes i en række processer, blandt andet hårdforkromning.

Kan ikke undvære Krom 6
Jørgen Pedersen, den ene af de to ejere af Nordisk Overfladebehandling, har da også tillid til, at industrien vil få lov at forlænge brugen, så længe der ikke findes alternativer.

Samme melding lyder fra Lars Nielsen, som er den anden af firmaets ejere.

- Som det er nu, kan vi ikke undvære Krom 6. Man kan ikke både få slidstyrken og korrosionsbestandigheden på andre måder end at bruge Krom 6, siger Lars Nielsen.

Inde i den næste produktionshal bliver der lavet elgalvanisering i en række kar med nikkel, krom og skyllevand. Kaj Johansen kører vogne med emner væk og lægger de færdige emner i kasser. Her er endnu varmere, fordi solen brager ind ad et stort gavlvindue.

Elgalvanisering bliver brugt til at lægge krom på til dekorative formål, blandt andet på armaturdele, og nøglecylindre. Nordic Overfladebehandling er lige nu i gang med at erstatte Krom 6 med Krom 3 i en proces.

- Vi nedlægger gulkromat-processen i løbet af efteråret og lægger om til sort zink i stedet. Det har næsten lige så gode egenskaber, siger Jørgen Pedersen.

- Vi har haft en tæt dialog med mange af de kunder, som har fået gulkromat, før vi besluttede at lægge om, tilføjer Lars Nielsen.

Virksomheden arbejder også med en proces, der kaldes "kemisk nikkel".

Det er en proces, der er gode perspektiver i, fordi den giver nogle meget pæne, ensartede overflader.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095