23948sdkhjf

Industrien sidder tungt på de magtfulde netværk

Se hvilke virksomheder og personer fra industrien der sidder i flest bestyrelser og netværk. Ny bog kortlægger de magtfulde netværksforbindelser i Danmark.
Hvem har magt og indflydelse i Danmark?

Det har de tre sociologer Anton Grau Larsen, Christoph Ellersgaard og Sarah Steinitz undersøgt i en ny bog, der kortlægger tusindvis af netværk, fra virksomhedernes bestyrelser, til offentlige kommissioner og fonde.

Ved at kigge på knap 5.000 forskellige fora, som lige under 50.000 personer deltagere i, har de tre forfattere skabt et atlas over de mest magtfulde netværk i Danmark.

- Den gruppe der samlet set sidder tungest på de danske magtnetværk, er de store eksportorienterede industrivirksomheder. De udgør, hvad man kan kalde for "inderkredsen i dansk erhvervsliv", og samtidig med, at de er stærkt repræsenteret i centrum af netværket, rækker deres forbindelser ud til næsten alle hjørner af erhvervslivet, skriver de tre forskere i bogen.

Danfoss, Siemens, William Demant, Lego og Grundfos er nogle af de virksomheder, hvis administrerende direktører har den største rækkevidde i de magtfulde netværk i Danmark.

DI udvalg dominerer
Hvis bestyrelsesmedlemmerne i en virksomhed sidder i mange andre bestyrelser eller fora, vil virksomheden komme højt op på listen over magtfulde netværk i Danmark.

Der er omkring 270 centrale fora som har en stor rækkevidde. Et helt centralt forum forbinder de tunge industrivirksomheder.

Det er DI Erhvervspolitiske Udvalg, der samler 31 medlemmer af den absolutte erhvervselite i Danmark.

- Især i DI’s erhvervspolitiske udvalg tegnes linjen for dansk erhvervsliv. Her mødes den absolutte erhvervstop, nemlig direktørerne for mange af landets største virksomheder. DI’s Erhvervspolitiske udvalg kan nå ud til 1.288 andre fora gennem sine medlemmer, hvoraf en stor del er virksomheder. Udvalget har samtidig stærke forbindelser til universiteter, stat og fagbevægelse, konkluderes der i bogen.

Generelt er erhvervslivet forbundet til andre sektorer, eksempelvis stat og politik, fonde, uddannelse og forskning. Erhvervslivet har altså ikke kun indflydelse på hvordan sine egne virksomheder og erhvervspolitik, men i høj grad også uddannelse, kultur, forskning.

- Med den store rækkevidde har de centrale fora langt lettere ved at opnå indflydelse, hente informationer og koordinere på tværs end de mere isolerede fora i udkanten, skriver forskerne i bogen.

Når man kigger på personer, er det blandt andet Niels B. Christiansen, administrerende direktør i Danfoss, og Jukka Pekka Pertola, administrerende direktør i Siemens, der topper listen over magtfulde danskere med den største rækkevidde i erhvervslivet og samfundet generelt.

Her finder du netværksdatabasen som bogen er baseret på.

Her kan du selv søge efter konkrete virksomhedsbestyrelser og se, hvor mange forbindelser virksomheden har til andre netværk.

Bogen er udgivet af Foreningen for Elite- og Magstudier, og kan bestilles på magtelite.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125