23948sdkhjf

Certificering af CE-beregnere er overflødig

EU understreger, at Danmark sagtens kan droppe det nuværende krav om certificering af personer, der beregner og tegner CE-mærket bygningsstål.

Fremover behøver rådgivere, og de personer der beregner bygningsstål, ikke være certificerede for at hjælpe virksomheder med at få CE-mærket deres bygningsstål.

Siden 2014 har danske virksomheder, der bearbejder og sælger bygningsstål, CE-mærket stålet efter EN 1090-standarden.

Reglen er lige nu, at når virksomheden produktionsforbereder bærende bygningsstål, der skal CE-mærkes, så skal personen, der beregner, certificeres af et certificeringsorgan, ligesom eksterne rådgivere også skal certificeres.

Men sådan kommer det formentligt ikke til at være i fremtiden.

Ny fortolkning
I et svar til den danske ekspertgruppe under Trafik- og Byggestyrelsen skriver EU-Kommissionen, at det ikke er nødvendigt at certificere beregnere og eksterne rådgivere. Det er nemlig alene op til virksomheden, der sælger CE-mærket bygningsstål og stålkonstruktioner, at sikre, at stålet og virksomheden lever op til reglerne. Ansvaret ligger i producentens egenkontrol, kaldet FPC.

- I Danmark har vi fortolket forordningen således, at beregnere skal certificeres af et certificeringsorgan. I det nye brev fra EU-Kommissionen bliver det understreget, at det ikke er nødvendigt. Det kan være med til at sænke omkostningerne for virksomheder, der er eller gerne vil certificeres efter EN 1090-standarden for bygningsstål. Jo færre fordyrende led i processen, jo lavere pris, siger Svend Bondo, industrikonsulent i brancheorganisationen Arbejdsgiverne og medlem af ekspertgruppen.

Styrker konkurrenceevne
Det vil styrke danske stålvirksomheders konkurrenceposition, hvis den strikse fortolkning om beregnerkrav bliver sløjfet.

- I dag er det stort set altid slutbrugeren, der betaler den ekstra regning, og det giver en unfair konkurrencesituation over for udlandet. Det nytter ikke, at vi har ekstra omkostninger i Danmark, som man ikke har i resten af EU, siger Svend Bondo .

Uens rådgivning
Selvom der fremover ikke vil være krav om certificering af eksterne rådgivere, er der alligevel behov for en bedre forståelse af, hvordan CE-mærkningen af bygningstål skal fungere i fremtiden. I dag er rådgivningen ofte meget forskellig og stikker i flere retninger.

- Vi oplever desværre, at der er meget stor forskel i den måde, virksomhederne bliver rådgivet omkring EN 1090. Det kan være, hvordan man implementerer dokumentationen for CE-mærkning i den eksisterende produktionsplanlægning, eller hvordan man dokumenterer, hvem der har svejset det specifikke stål og lignende. Der er brug for en harmonisering, der skaber ro og sikkerhed blandt virksomhederne, siger Svend Bondo.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078