23948sdkhjf

Kraftigt fald i industriproduktionen

Industriproduktionen faldt markant i oktober. Lønudvikling og Brexit får skylden.

Der er kraftige udsving i den løbende måling af udviklingen i industriproduktionen i Danmark. Nu er der kommet tal for industriproduktionen frem til oktober fra Danmarks Statistik, og tallene viser, at industriproduktionen eksklusive medicin faldt voldsomt i oktober.

Dermed er der intet, der tyder på, at trenden for den samlede industriproduktion kommer til at pege op i 2016,

- Dansk industri er udfordret af, at lønvæksten herhjemme nu igen er højere end lønvæksten i de lande, som vi handler med. Under krisen havde vi nogle år, hvor lønvæksten var højere i udlandet end her, men de seneste års fremgang på arbejdsmarkedet har presset den danske lønvækst op til skade for konkurrenceevnen, siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han peger ligeledes på, at den svage produktivitetsudvikling over de seneste år også presser vores konkurrenceevne, og så har eksporten til England har været under pres fra det svagere pund, som var en konsekvens af, at englænderne i juni valgte at stemme nej til fortsat EU-medlemskab.

- Dagens tal gør det svært at tro, at væksten i fjerde kvartal for dansk økonomi som helhed kommer til at imponere. Året i år kommer dermed til at byde på en BNP-vækst på eller under 1 procent, hvilket er lavt. Danmark har med andre ord fortsat en betydelig vækstudfordring - og selvom revisioner af Nationalregnskabstallene har gjort, at økonomien på overfladen ser pænere ud, så er der fortsat behov for reformer, som styrker produktivitetsvæksten herhjemme, lyder det fra Steen Bocian.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092