23948sdkhjf

Stålkommentar: Året rundes af med positive signaler

Det rustfri stålmarked er generelt bedre end længe, og der er positive forventninger til det nye år.

Markedet:
Basispriserne er for opadgående, og bedringen i råvarepriserne fortsætter.

• Basispriserne for både lange og flade produkter i rustfri stål steg i begyndelsen af december, da aktører i markedet begyndte at acceptere højere priser fra værkerne. Stigende priser på krom og nikkel samtidig med den nyligt styrkede dollar har medført et øget momentum.

• Men stigningen i legeringstillæg har ikke ført til nogen øget efterspørgsel (på kort sigt), da lagrene af standardprodukter i rustfri stål fortsat er på passende niveau i Europa. Stigningen i legeringstillægget har dog afværget det ellers sædvanlige prisfald
hen mod afslutningen af året.

Legeringstillæg:
• Stigningen i gennemsnitspriserne for nikkel og krom har i december skubbet legeringstillægget for rustfri stål op på det højeste niveau i 18 måneder.

• Outokumpu øgede tillægget for kvalitet 304 (1.4301) til 1.196 euro/ton fra 1.101 euro/ton i november (+8,6 procent måned-til-måned). For kvalitet 316 (1.4401) blev decembers tillæg forhøjet til 1.680 euro/ton fra 1.571 euro/ton i november (+6,9 procent måned-til-måned).

• Der ventes yderligere en stigning i legeringstillægget til januar.

Byggeri og anlæg:
• Det europæiske Euroconstruct-netværk, som blandt andet udarbejder prognoser for bygge- og anlægssektoren, forventer for hele 2016 en omsætningsfremgang på 2 procent, hvilket er cirka 0,6 procent lavere end forventet i juni 2016. Fremgangen kommer hovedsageligt fra Tyskland, tæt fulgt af Frankrig, Italien og Holland.

• Blandt anlægssegmenterne har boligsegmentet, særligt inden for husbyggeri, medvirket til at fastholde bedringen inden for den europæiske anlægssektor. Anlæg af andet end boligbyggeri er dog først begyndt at vise bedring efter flere år med faldende efterspørgsel. For anlægsarbejde forventer Euroconstruct en tilbagegang i 2016, mest som følge af overgangsperioden fra den tidligere til den nye EU strukturfond (2007-2014 og 2014-2020) for de centraløsteuropæiske lande. Også lande med skattemæssig ubalance som Portugal og Spanien går en nedtur i møde for så vidt investeringer i infrastruktur.

Forbrugsgoder:
• Ifølge den tyske brancheforening for elektronisk udstyr, ZVEI-Zentralverband Elektrotechnik- und und Elektrinikindustrie e.V., fortsatte stigningen i eksport for den tyske elektronikindustri også i september 2016. Eksporten af elektronikudstyr beløb sig i alt til 16 mia. euro (+5,7 procent år-til-år), hvilket er det højeste månedlige eksporttal, der nogensinde er registreret i Tyskland. For perioden første kvartal-tredje kvartal 2016 nåede eksporten op på 133,6 mia. euro, svarende til en stigning på cirka 3,8 procent år-til-år.

Bilindustrien:
• Den europæiske brancheforening for bilproducenter, the European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), noterede i oktober 2016 en marginel tilbagegang i antallet af nyindregistrerede passagerbiler i Europa (-0,02 procent år-til-år), svarende til 1.104.506 enheder. Trods dette lidt svagere månedsresultat udviste antallet af nyindregistrerede passagerbiler i perioden januar-oktober 2016 en stigning på cirka 7,2 procent år-til-år og nåede i alt 12.348.502 enheder.

• Den største andel i den generelle fremgang for de ti måneder har følgende lande:
Italien (+16,7 procent), Spanien (+10,8 procent) og Tyskland (+ 4,9 procent).

• Der blev kun registreret tilbagegang i Holland (-7,1 procent år-til-år) og Schweiz (-3,5 procent år-til-år).

Procesindustrien:
• Ifølge den tyske ingeniørbrancheforening, VDMA, faldt ordreindgangen inden for maskinteknik i oktober 2016 igen kortvarigt med cirka 10 procent år-til-år, da eksportordrerne faldt med 15 procent, mens ordrerne fra hjemmemarkedet blot steg marginelt med cirka 1 procent år-til-år. Sammenlignet med oktober 2015 stod
særligt anlæg af større industrianlæg svagt i EU28 og ligeledes i lande udenfor Europa.

• I første kvartal-tredje kvartal 2016 steg produktionen indenfor maskinteknik i Tyskland med cirka 0,4 procent år-til-år og svarede dermed til forventningerne om en stagnation i den samlede produktion for dette år.

Læs hele Damstahls månedsrapport.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188