23948sdkhjf

Dansk-hollandsk samarbejde automatiserer rengøringen af transportbånd

Ellegaard har sammen med en hollandsk virksomhed testet ny teknologi, der effektivt bekæmper bakterier i forbindelse med intern transport.

Ellegaard, der leverer transportbånd til maskinbyggere og produktionsvirksomheder, har sammen med det hollandske selskab IWC International udviklet en ny teknologi til rengøring af transportbånd, der skal indgå i kampen om at komme bakterier på transportbånd til livs.

Den nye teknologi er en serie af sprøjtedyser, kaldet Undine, der monteres for enden af transportbåndet og renser det, mens det ruller forbi. Med en kombination af luft og vand inde i dysen, rammes transportbåndet på en sådan måde, at hver vanddråbe slår bakterierne af. Det giver et mere effektivt resultat end manuel rengøring med højtryksrenser, siger Jesper Ellegaard.

- Vi ved fra fødevareproducenterne, at der ved manuel rengøring sker et overforbrug af både vand, tid og rengøringsmidler. Ved at automatisere rengøringen frigives der arbejdskraft, samtidig med at løsningen skåner miljøet, siger direktør Jesper Ellegaard.

Jesper Ellegaard understreger, at dyserne ikke fuldstændig erstatter den manuelle rengøring, men at de lange træk med rengøring af transportbåndets overflade kan klares automatisk med dyserne. Dermed kan mandetimerne blive frigivet til at rense de mere vanskelige hjørner og kroge på øvrige procesmaskiner, der er sværere at komme til med automatrensning.

Reducerer risiko for smitte
Transportbånd i fødevareindustrien er en af de helt store faktorer, når det kommer til ophobning af bakterier. Derfor er der længe blevet spekuleret i, hvordan overførsel af bakterier undgås, så det ikke går ud over forbrugeren.

- Det er et mareridt for fødevareproducenten, hvis der kommer bakterier fra maskinerne til produktet og ud til forbrugerne. Derfor har vi satset meget på at lave en løsning, der kan optimere hygiejnen i den enkelte produktion og oven i købet på en mere effektivt måde, siger Jesper Ellegaard.

Fire nye løsninger
Undine-dyserne er et led i en større satsning indenfor hygiejniske løsninger til transportbånd i produktionsvirksomheder, som Ellegaard for tiden arbejder med. De øvrige løsninger inkluderer lukkede transportbånd, varmereducerende motorer samt tætning af motorkonstruktionen for at undgå læk af for eksempel olie til de transporterede produkter.

 

Fakta om Ellegaard Components

  • Familieejet virksomhed med 60 år i branchen for servicering og udvikling af transportbånd.
  • Udvikler transportbånd til alle typer af produktion
  • Direktør Jesper Ellegaard er tredje generation i Ellegaard.
  • Det nye dysesystem er kommet til verden med støtte fra EU og i et samarbejde med IWC-International i Holland, der har erfaring fra rensning af transportbånd i fjerkræsproduktionen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078