23948sdkhjf

Se billeder: Her er de skærende værktøjer komplicerede

Sønderjyske Dan-Special leverer skærende værktøjer til specielle formål i bil-, armatur- og nøgleindustrien.

 Armaturer, hvor man blander koldt og varmt vand, bliver fremstillet ud af en metalblok. Ind gennem blokken bliver der boret komplicerede huller, ofte også med gevind.

Skærende værktøjer til netop den slags udskæringer er noget, som Dan-Special i Nordborg på Als er eksperter i. En anden stor niche er værktøjer, der skærer sig gennem motorblokke. Begge er emner med komplicerede geometrier.

John Jørgensen, der ejer Dan-Special og selv er værktøjsmager, viser et armatur frem i messing og et værktøj, der kan skære den rigtige form ind gennem messingen.

- Vi laver mange typer værktøj: formbor, fræsere, bor, rømmedorne og rømmematriser. Fælles for det er, at det er meget specielle skærende værktøjer, siger han.

Dan-Special producerer værktøj til en række brancher, som kræver høj præcision, blandt andet bilindustrien og låseindustrien. Der er tale om emner, der skal bearbejdes helt ned til en tusindedel millimeter. Virksomheden leverer også skærende værktøjer til Danfoss, som ligger lige om hjørnet.

Diamantslibning
Produktionen kræver specialister, så John Jørgensen har udelukkende værktøjsmagere i værkstedet. Der er 16 værktøjsmagere plus én bogholder ansat i Dan-Special.

Værktøjet bliver fremstillet i hårdmetal, som er så hårdt, at det kun kan slibes med diamant. Derfor har Dan-Special en mængde diamantslibeskiver i mange forskellige former.

Diamantskiverne bruges til såvel manuel slibning på de ældre Jungner-maskiner som til programmeret slibning på de nye CNC-styrede fem-aksede Walter-maskiner.

John Jørgensen investerede i de højt automatiserede Walter-slibemaskiner i 2013 og 2014, og han er begejstret for dem.

- Der er nogle opgaver, som før tog fem-seks timer, som Walter-maskinerne klarer på 20 minutter. Desuden kan de køre med en robot om natten. De kan sende SMS’er, hvis der er et problem undervejs. Men vi har endnu ikke fået en SMS fra dem, siger han.

Ordrerne er ofte små med fem til ti styk værktøjer ad gangen. En undtagelse er bilindustrien, som aftager større antal værktøjer ad gangen.

Værktøj med 10.000 Vickers
Hårdmetallet kan selv præstere en hårdhed på 1.800 Vickers, og værktøjet kan blive endnu højere med belægninger op til 4.000 Vickers.

- Vi kan faktisk komme helt op på 10.000 Vickers, hvis vi belægger med diamentbelægning, siger John Jørgensen.

Han har valgt at holde fast i, at Dan-Specials kompetence er at forme og slibe værktøjerne, ikke at belægge dem. Derfor har han ikke investeret i et belægningsanlæg.

- Vores kernekompetence er slibning, siger han.

Til formgivning gør Dan-Special i stadig større grad brug af computer-animering.

- Vi kan lave 3D computer-animering af for eksempel en slibning af et bor. Vi kan stoppe filmen og lave om på arbejdsprocessen, hvis vi ser noget, som ikke er hensigtsmæssigt. Det betyder, at vi ikke nær så tit behøver at lave et prøveemne. Vi har investeret 60.000 kr. i en kraftig computer, som kan lave den animation, for vi mener, at det giver os nogle store fordele, siger John Jørgensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625