23948sdkhjf

Glasrobot skal gøres brugervenlig

WallMo har udviklet en robot, som kan bære og installere store glaspartier. Nu skal den gøres mere brugervenlig

Den danske byggerobot WallMo 100 skal gøres mere brugervenlig. Robotten fungerer i dag fuldt ud. Den kan flytte og installere store glas eller vægpaneler på op til 100 kilo. Én mand kan med hjælp af robotten flytte og installere en en tung glasvæg på fire minutter. Men direktør for WallMo Lars Andresen er ikke helt tilfreds.

- Det tager kun en halv time at lære at bruge robotten. Men vi er ikke tilfredse. Vi skulle gerne derhen, hvor man kan pakke robotten ud og bruge den med det samme, siger han.

WallMo har netop fået 1,4 millioner kroner fra Markedsmodningsfonden til et projekt til at udvikle brugervenligheden. Projektet skal afprøve robotten i flere virksomheder i løbet af i år. Der er allerede indgået aftale om test i to virksomheder. Erfaringerne herfra skal bygges ind i robotten.

Den mekaniske og funktionelle udvikling af robotten er i hus. Robotten har blandt andet flere sikkerhedsfunktioner, som forhindrer, at den vælter trods robotvognen ringe bredde. Robotten er så at sige rigtig god til at fornemme, hvornår den er tæt på at komme i ubalance.

Tunge glaspartier

WallMo løser et problem med at flytte og håndtere store tunge glaspartier og vægpaneler, som skal sættes op inde kontorbygninger og skoler. De udgør en stor belastning for medarbejderne. Det kan eksempelvis være to håndværkere, som skal håndtere en 100 kilo tung glasplade igennem snævre gange under et byggeri. Robotten er lille og smal og kan let håndtere en stor glasplade på et snævert område.

WallMo er udsprunget af Blue Ocean Robotics i Odense. Robotten er udviklet i partnerskab med virksomheden Deko, som har specialiseret sig i interne glasvægge. Den første version af robotten har været til test hos Deko, og konklusionen var, at der var behov for en endnu lettere brugerbetjening.

Skal være intuitiv

Selv om robotten allerede har sat mange glaspartier op, så holder Lars Andresen fast i, at brugeroplevelsen skal være bedre.

- Der er travlt på byggepladserne. Så det skal være meget let for brugeren at gå i gang. Det skal være intuitivt. Jeg vil ikke ud og sælge robotten, før vi er sikre på, at brugeren virkelig kan bruge den, siger han.

WallMo skønner, at der er et marked for 25.000 robotter i Europa og måske 50-60.000 robotter på verdensplan. WallMo-robottens liv startede med et samarbejde mellem Deko og Blue Ocean Robotics i 2013, men WallMo A/S blev skilt ud som et selvstændigt selskab i december 2014, og i april 2015 kunne firmaet præsentere den første fungerende prototype. WallMo har i dag tre ansatte. Lars Andresen regner med at ansætte to flere for at gennemføre projektet om brugervenlighed.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094