23948sdkhjf

Robot med ekspertise i boblekuverter

- Hun er jo ved at være en gammel dame, siger Claus Bagger og slår hånden to gange ned ind i plexiglasset, hvor computerspil og DVD-film ligger stablet i farverige tårne.

”Den gamle dame” er fra 2009, er den robot med speciale i håndtering af boblekuverter, og er dermed og skabt under devisen learning by doing, den gang hun tog form på Coolshops varelager lige nord for Limfjorden.

Fra kunde til maskine
Robotten er designet til at plukke computerspil, lægge det i en boblekuvert, frankere den og dumpe dem det i den rette kasse til forsendelse. Når en kunde bestiller et spil fra Coolshops onlinebutik, løber ordren direkte ind på computeren og pluk-og-pak processen går i gang.

Fra dispenseren, hvor spillene og filmene ligger stablet, finder robotten rette hylde ud fra en talkode. Gribearmen suger spillet fast til sig og lægger det på transportbåndet.

Herfra fragtes det videre til pakkestationen, hvor et boblekuvert samles op fra en kasse, åbnes med et pust luft og spillet lægges ind. Kuvertens tape-stribe fjernes med lufttryk, kuverten lukkes og udstyres med adresselabel for til sidst at blive dumpet i kassen til post ud af huset.

Projektet greb om sig
Det lyder banalt i disse tider, hvor maskiner har lemmet sig ind i alle mulige arbejdsgange. Ikke desto mindre fandtes denne type maskine ikke før 2009, hvor Claus Bagger, der har en baggrund som maskiningeniør, besluttede sig for at bygge den.

- Jeg startede hjemme i min kælder og i første omgang ville jeg bare lave en maskine, der kunne håndtere pakning i boblekuverter. Så fandt jeg ud af, at det også var smart, hvis den selv kunne plukke spillene, siger Claus Bagger, der i dag driver firmaerne Inventnord og Pakkecenternord.

Som sagt så gjort, og i perioden marts til september 2009 tog maskinen form på Coolshops lager, hvor den kører den dag i dag. Og nat ikke mindst.

Begrænset af forskellighed
Men man skal ikke tro, at maskinen kan gøre lagerarbejderne arbejdsløse. Maskinen er kun god til enkeltordrer af computerspil og DVD-film, resten må der manuelle kræfter til.

- Maskinen virker der, hvor en kunde skal have ét spil eller én film. Shopper kunden rundt i webshoppen og skal have et par t-shirts med ved siden af sit spil, så kan maskinen teknisk ikke magte opgaven. Så må der en medarbejder ind og pakke den ordre, siger Claus Bagger.

Storhedstid
Coolshop startede sin virksomhed som distributør af computerspil og film og stod en overgang for klart størstedelen af salget i Danmark foran butikker som eksempelvis Fona. Den gang maskinen havde maskinen sin storhedstid og sparede virksomheden for store summer penge, fordi kunderne typisk handlede ét spil ad gangen.

Men efterhånden som Coolshop har udvidet varesortimentet til også at indeholde legetøj, modetøj og brugskunst – for blot at nævne et par stykker - har maskinen ikke nær så travlt som før, netop fordi ordrerne i højere grad end før bevæger sig ud over det ene computerspil.

Men derfor kan det stadig betale sig at holde maskinen kørende, siger Claus Bagger.

- For det første er maskinen er betalt ud. For det andet har den stadig den fordel at den kan arbejde om natten uden opsyn, hvilket gør den billig i forhold til, hvis der skulle hyres et nathold. De ordrer der tikker ind i maskinen klokken 22, kan ligge pakket og klar til kunden allerede morgenen efter, uden nogen har rørt en finger, slutter Claus Bagger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094