23948sdkhjf

Smedeværksted: Stål-certificering sikrer vores eksistens

Østjysk virksomhed oplever vækst efter certificering.

Siden 1993 har Jens Clausen haft sit smedeværksted i Horn­drup lige syd for Skanderborg. Efter et længere tilløb fik Horndrup Smedeværksted sin DS/EN1090 klasse 3-certificering i marts sidste år, og den har betydet alt for virksomheden med ni ansatte.

- Vores nye certificering har betydet vores eksistensgrundlag - intet mindre. Der er rigtig mange af vores kolleger på en-tre mand, som er stoppet som selvstændige. Før lavede alle smede altaner, siger indehaver Jens Clausen.

Ejeren havde ingen overvejelser om at gå samme vej som mange af sine smedekolleger og lukke virksomheden på grund af de nye krav.

- Altaner og trapper var alt, hvad vi lavede. Så jeg var pinedød nødt til at bestå, og jeg gik på skole hver mandag formiddag i halvandet år for at blive terpet igennem, fortæller han.

Færre konkurrenter
Det er ikke kun Jens Clausens tid, som Horndrup Smedeværksted har brugt på at opnå certificeringen. Den samlede investering er endt på mere end 300.000 kr., og det er en regning, der bliver ved med at løbe på. Jens Clausen vurderer, at certificeringen koster omkring 50.000-60.000 kr. at vedligeholde om året.

Branchens certificeringskrav har også haft en den konsekvens, at der er færre konkurrenter på markedet.

- Det kan lyde hårdt, men kravet har fjernet mange af mine konkurrenter. Mange af dem, som jeg før sloges med omkring altaner, er nu væk. Der er opgaver, som vi er for små til at lave. Men det, der passer til os, kan vi næsten vælge og vrage i, siger ejeren.

Løfter medarbejderne

I starten var ejeren meget imod den uundgåelige certificering. Men efter virksomheden har opnået sin certificering, er opfattelsen ændret markant.

- Når man lærer at bruge systemet, så finder man også ud af, at det også løfter medarbejderne. Der er fuld sporbarhed, og det giver ansvar. Hvis svejsningen flækker, så ryger det direkte tilbage til medarbejderen, og det løfter deres ansvar, fordi pilen peger tilbage på dem, siger Jens Clausen.

- De trives sådan set godt med det, fordi de synes, at det er fedt at aflevere noget, som går direkte gennem kvalitetssikringen

Han peger dog også på, at man kun kommer igennem en certificeringsproces som mindre virksomhed, hvis alle mand er med.

- Hvis der bare er en, der render og mugger og trækker den anden vej, så falder det fra hinanden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078