23948sdkhjf

SDU er på jagt efter komplicerede problemer

Syddansk Universitet søger udfordringer til supercomputeren ABACUS.

Det er de færreste, der ligefrem opsøger problemer, men det gør de på Syddansk Universitet i øjeblikket. Det sker gennem "SDU Supercomputer Challenge 2017", hvor SDU igen i år åbner dørene for danske virksomheders komplicerede problemer. Lige nu mangler SDU problemer, og alle kan være med, oplyser universitetet.

Visionen for projektet er at få studerende på Syddansk Universitet (SDU) og virksomheder til at arbejde sammen om at nå et fælles mål. Det handler om at finde innovative løsninger på komplekse problemer inden for dansk erhvervsliv, blandt andet med SDU’s supercomputer ABACUS som redskab, lyder det fra SDU.

Problemer løst
Ved SDU Supercomputer Challenge sidste år lykkedes det at behandle flere relevante problemstillinger.

Trafikselskabet Movia fik udviklet en algoritme, som effektiviserede deres procedurer i forbindelse med udbud. Statens Arkiver fik udviklet et stamtræ, som kan pege på sociale udviklinger i den danske befolkning, og enkeltmandsvirksomheden Aiban Vinterservice fik optimeret sin ruteplanlægning af vejsaltning. Trefor ønskede at identificere atypisk forbrug på tværs af forskellige måleres data, for at kunne lokalisere eventuelle brud på ledninger.

- Jeg brugte rigtig meget tid på ruteplanlægning, når jeg skulle rådgive om saltning af veje. Under SDU Supercomputer Challenge fik jeg udviklet et computerprogram, som er et godt hjælpeværktøj, der sparer tid i planlægningen. Der skal jo både tages højde for ruter, afstande, saltmængder og tidsforbrug, siger civilingeniør Jens Kristian Fonnesbech, ejer af Aiban Vinterservice i en pressemeddelelse.

Opstart 15. marts
SDU Supercomputer Challenge 2017 finder sted på SDU. Første møde mellem virksomheder og studerende sker på en workshop den 15. marts, hvor virksomhederne præsenterer deres problemer, og teams af studerende melder sig til at arbejde med de mulige løsninger. Supercomputer Challenge 2017 har semifinale i august og finale i november 2017.

De virksomheder, der kommer i semifinalen, vil have opnået indsigt og viden om, hvordan deres problem kan løses, og de virksomheder, som går videre til finalen, får deres problemer kørt på supercomputeren ABACUS 2.0. I finalen bliver de tre bedste projekter præmieret med 25.000 kr. til hver af grupperne til deling blandt de studerende.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266