23948sdkhjf

Produktnyhed: Strømisolerede rulningslejer med coating og keramiske ruller

Med den strømisolerende coating Isotect A og keramiske rulningselementer fra Schaeffler Group Industrial får man to effektive redskaber til at undgå lejeskader forårsaget af strømgennemgang.
Tidligere var det især lejer i store jævn- og vekselstrømsmotorer med få poler, der risike-rede strømgennemgang. I dag bør man dog også i moderne eldrevne maskiner være opmærksom på risikoen for strømgennemgang, både i lejerne og i maskinens drivkæde. Dette skyldes den stadigt stigende brug af frekvensomformere. I dag bliver ca. 3 % af de eldrevne maskiner, der produceres på verdensplan, styret af frekvensomformere. Dette tal vil i de kommende år stige til 10 %.

Høj modstand og lav kapacitans giver tilsammen en høj sikkerhedsgrad
Ønsker man at beskytte rulningslejer mod strømskader, kan lejerne enten forsynes med et isolerende lag på yder- og inderringen eller udstyres med keramiske rulningselementer. Hvilken metode, der giver den bedste beskyttelse, afhænger af maskinkonstruktionen. Dybest set fungerer et strømisoleret leje med et Isotect A isoleringslag som en modstand og en kondensator, der er parallelforbundet. I tilfælde af jævnstrøm og lavfrekvent vekselstrøm afhænger valget af lejets elektriske modstand; er der i stedet tale om højfrekvent vekselstrøm, som fx i en frekvensomformer, er lejets kapacitive reaktans udslaggivende. For at sikre en god isolering skal den elektriske modstand derfor være høj og kapacitansen så lav som muligt.

Alt afhængig af temperaturen har isoleringslaget Isotect A en høj elektrisk modstandsgrad: fra flere MOhm op til 10 GOhm. For at tage hensyn til lejets kapacitive reaktans i forbindelse med en frekvensomformer har Schaeffler Groups udviklingsingeniører været meget omhyggelige, ikke kun med hensyn til materialevalg, men også hvad angår det isolerende lags tykkelse. På denne måde sikrer den lavest mulige kapacitans en optimal beskyttelse. Ud over lagets tykkelse spiller beskyttelseslagets areal en vigtig rolle ved beregningen af kapacitansen, og derfor kan enten lejets yderring eller inderring coates, alt afhængig af maskinkonstruktionen. Hvis konstruktionen nødvendiggør endnu bedre beskyttelse, fås rulningslejer med keramiske rulningselementer i stort set alle størrelser. Disse lejer har foruden meget høj elektrisk modstand også meget lav kapacitans og giver optimal beskyttelse mod højfrekvent strøm i omformerdrift.

Kilde: Schaeffler - http://www.schaeffler.com

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093