23948sdkhjf

Kameraer sorterer plast ud fra kemiske fingeraftryk

Fremtidens plastsortering kan meget vel komme til at foregå ved hjælp fra avanceret kamerateknik. I hvert fald hvis det står til Mikkel Viager og hans hold af ingeniører, der på Teknologisk Institut arbejder på at få robotter til at sortere plast ud fra produkternes kemiske sammensætning.

På den måde kan plasten ikke alene skilles fra øvrigt affald, men også sorteres efter hvilken type af plast, der er tale om.

Den grundlæggende ide er, at hver plasttype har en forskellig kemisk sammensætning, en slags fingeraftryk, der er unik for hver type af plast. Kameraerne kan genkende disse kemiske fingeraftryk og give besked til en serie robotarme om at frasortere præcis den type plast, man går efter, siger Mikkel Viager, der leder projektet på Teknologisk Institut.

Samarbejde med affaldseksperter
Det er blandt andet med den nye lovgivning på affaldsområdet, der har sat skub i projektet på Teknologisk Institut. En ting er de økonomiske incitamenter til at få frasorteret og solgt rene sorteringer af plast, men robotteknologien kan også forbedre arbejdsmiljøet for dem, der lige nu udfører den manuelle sortering.

- Man skal ikke have stået længe og set på dem, der har hænderne i affaldet for at se, at det er hårdt arbejde. De laver tunge løft og risikerer at stikke sig på spidse ting eller komme i kontakt med kemikalier i affaldet. Med det nye anlæg kan affaldet forsorteres, lige når det har forladt containeren og er fordelt på transportbåndet, så vi kan bruge de menneskelige kræfter længere henne i værdikæden som kvalitetskontrol, siger Mikkel Viager.

Fleksibel sortering
Computeren kan programmeres til at sortere plasttyperne ud fra en prioriteret rækkefølge, der kan ændres alt efter efterspørgslen på genanvendt plast. På den måde er maskinen fleksibel og kan ved hjælp af programmering ændres til at løse flere forskellige opgaver med plastsorteringen.

Maskinen kan også programmeres til at sortere forurenet plastaffald fra, hvis der er en risiko for, at det kan svine det øvrige affald til og hindre den videre genanvendelse.

- Tendensen er, at kravene om renhed og kvalitet i de frasorterede plastikfraktioner stiger, og derfor er der en fordel i, hvis maskinen allerede i forsorteringen kan pille eksempelvis oliedunke med indhold fra, der ellers ville give problemer, når de åbnes senere i processen. Det er blandt andet her, at den nye teknologi har sin berettigelse, siger Mikkel Viager.

Maskinen forventes at kunne blive sendt i pilotprojekt inden for et par år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266