23948sdkhjf

Brugerinterviews har udviklet sundhedssektorens nye forflytningsrobot

Ny mobil forflytningsrobot er designet med brugerne og opgaven i centrum. Arbejdet med at udvikle prototypen er i gang.

Blue Ocean Robotics har i samarbejde med Universitetshospital Køge designet robotten, Multi-Tower, der kan hjælpe med forflytninger af immobile patienter og bistå patienter i rehabiliteringen.

Robottens grunddesign er udviklet ud fra dialogprocesser, hvor blandt andet en brugergruppe har deltaget og der har været indhentet viden fra spørgeskemaundersøgelser, hvor man har undersøgt hver enkelt brugergruppes krav til robottens udformning.

- På hospitalerne udføres der hver dag rigtig mange forskellige patientbehandlinger. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi i tæt dialog og samarbejde med personalet udvikler teknologier, som bidrager til at hjælpe både personalet i deres daglige arbejdsopgaver og til at hjælpe patienterne med hurtigt at genvinde deres naturlige kræfter, og ikke mindst at gøre patientsikkerheden bedre, siger Anja Hald, senior business developer i Blue Ocean Robotics.

Første af sin slags
På baggrund af det indsamlede data begyndte Blue Ocean Robotics at gennemsøge markedet for eksisterende robotter, der kunne rumme og forene de mange ønsker og krav fra brugerne. Dog uden at finde en robot, der på daværende tidspunkt kunne rumme alle de facetter, som blev efterspurgt.

Derfor gik de selv i gang med at udvikle en ny robot til fremtidens sundhedssektor, som både kan forflytte og understøtte rehabilitering.

- Rigtig meget teknologi bliver købt hjem uden, at den anvendes optimalt, enten fordi man ikke ved, hvordan det teknisk skal anvendes korrekt, eller fordi man ikke ved, i hvilke situationer, det virker bedst. I dette projekt var det derfor vigtigt for os at spørge hver enkelt brugergruppe, hvad de mangler og har brug for, og så er designet sket ud fra det. Teknologien er blevet målrettet mange forskellige sundhedsfaglige personaler og deres arbejdsopgaver, og ikke mindst er den blevet målrettet således, at behandlingskvaliteten øges for patienten, siger Anja Hald.

Mobil og fleksibel
Forflytningsrobottens udformning bliver som en stativ, hvor den tværgående bjælke kan justeres i bredden. På den måde både kan den i sin bredeste position bruges hen over senge til løft af immobile patienter, og i en smallere version bruges til at støtte patienter i gangtræning eller til anden rehabilitering uden for sengen.

Ultimativt kan robotten klappes helt sammen, så den fylder mindst muligt og er nem at håndtere for personalet mellem opgaverne. Det gør den også anvendelig til brug i patientens eget hjem, ambulatorier eller røntgenrum, hvor der ikke altid er god plads til at bugsere lifte rundt.

En robot – flere løsninger
Ifølge Anja Hald er det springende punkt i Multi-Tower robotten, at flere opgaver er forenet i samme robot, så den både kan bruges til forflytninger af patienter og rehabilitering. Indtil videre har de to ting været behandlet som adskilte opgaver, men med denne teknologi bliver det muligt i højere grad at integrere de to opgaver i hverdagen.

- Fremtidens sygehusvæsen bliver mere og mere tværfaglig i sin tilgang til patienterne, og derfor er det vigtigt, at teknologien kan rumme det, slutter Anja Hald.

Det fulde design af Multi-Tower er nu sendt til udvikling og konstruktion. Det forventes, at prototyperne bliver sendt til test i 2018. De første robotter forventes at blive præsenteret på markedet i 2019.

Fakta om Multi-Tower

  • Udviklingen af Multi-Tower er et såkalt OPI-samarbejde mellem Blue Ocean Robotics, Køge Universitetshospital og Region Sjælland.
  • Skal implementeres i det ny Køge Universitetshospital. 
  • De vurderes, at hver fjerde indlæggelse vil omfatte en forflytning af en ikke-selvhjulpen patient. Her skal Multi-Tower indgå i forflytningen.
  • Den færdige robot forventes præsenteret i 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.244