23948sdkhjf

Robotinvestering for medarbejdernes skyld

BM Silo har installeret et automatiseret anlæg for at skåne medarbejderne for tunge løft.

- På et eller andet tidspunkt håber vi på break even. Havde jeg kun tænkt på bundlinjen, havde jeg opstillet en ny manuel linje, men robotterne er bedre for medarbejderne og arbejdsmiljøet, siger Dorte Zacho Martinsen administrerende direktør i BM Silo.

I tæt samarbejde med en håndfuld ansatte har hun de seneste år arbejdet med at opstille en automatiseret produktionslinje til fabrikken i Tvis, der leverer siloer til opbevaring af råvarer til det meste af verden.

Siloernes elementer er ofte lange, tunge plader af metal, og det er netop håndteringen af disse, som robotterne nu har overtaget for at spare medarbejdernes kræfter.

- Manuelle medarbejdere kan til enhver tid slå anlægget på produktionshastigheden. Men det er fysisk meget hårdt at håndtere tre meter lange plader, selvom man er to mand og har redskaber til at understøtte pladen, så vi har sat robotterne ind for at spare medarbejderne for det fysiske slid, siger Dorte Zacho Martinsen.

Arbejder side om side
BM Silo købte sin første robot i 2012, og det blev startskuddet til en gradvis opbygning af en mindre maskinpark i virksomheden. I dag er produktionshallen beboet af to robotter på hver 200 kg, en fuldautomatisk kantbukker, rullebaner igennem anlægget, en stansemaskine til at lave huller i pladerne samt en kran, til at hente de tunge plader på lageret.

I 2015 udvidede virksomheden aktivitererne med et nyt projekt med 2 stk 10 kg’s UR-robotter. En af virksomhedens ansatte fik til opgave at bygget en svejsecelle med robotterne i centrum helt fra bunden af og uden ekstern hjælp. I dag laver cellen blandt andet alle ”fødder” til siloerne, så sammen med det store anlæg kan de to robotlinjer til sammen producere en hel silo, siger den administrende direktør. 

 - Vi vil ikke afskaffe de manuelle kræfter, vi deler bare opgaverne op for arbejdsmiljøets skyld. De tunge løft skulle væk fra medarbejdere og over til maskinerne, vel vidende at produktionen blev langsommere. Til gengæld kan anlægget køre ubemandet og uden skift, så der ligger en fordel der, siger Dorte Zacho Martinsen.

- Maskiner på vores måde
Det er nu knap to år siden, at projektet med at forbedre arbejdsmiljøet med maskiner blev sat i gang i virksomheden. Og der mangler stadig godt et halvt år, før de er helt i mål, vurderer den administrerende direktør. 

Implementeringen af robotterne foregår i BM Silos egne lokaler og med deres personale som projektledere. Virksomheden har bevidst fravalgt en færdig løsning fra en ekstern leverandør, fordi de selv ønskede at have kontrol over anlæggets tilpasning til virksomhedens specifikke behov.

Således er to ”blå mænd” fra virksomhedens stab nu fuldtidsbeskæftiget med at afprøve, ombygge og skræddersy robotterne til opgaverne hos BM Silo.

- Vi kunne have valgt en ekstern leverandør, der skulle garantere alt igennem hele processen. Det gjorde vi ikke, i stedet tog vi selv en del af risikoen for, at projektet bliver forsinket eller ikke virker. Det betyder, at anlægget er billigere, men det betyder også, at det bliver vores anlæg og vores måde at gøre det på, slutter Dorte Zacho Martinsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078