23948sdkhjf

Dampa: Fra standard til customized

Dampas mantra er, at alt kan produceres

På værkstedsgulvet hos Dampa står en stribe loftspaneler skåret ud i en speciel form med seks sider. Ved siden af står nogle med en lidt anden form. Medarbejder Poul Erik Mortensen arbejder tålmodigt med at færdiggøre det ene panel efter det andet.

Ordren er til et krydstogtskib til Meyer Werft i Nordtyskland. Der skal laves 1.500 paneler. Men det usædvanlige er, at panelerne skal laves i 132 forskellige variationer.

- Der var ingen af de store virksomheder, der ville tage sådan en ordre, griner Michael Nykjær, direktør hos Dampa.

Men hos Dampa søger man netop det specielle. "Custumized" er et meget vigtigt ord.

- Vi skal være ude hos kunderne. Jeg plejer at sige til dem; "Alles ist machtbar". Bare kom med det. Vi skal overleve på det, som alle de andre løber skrigende væk fra, siger Michael Nykjær.

Dampas loftsplader er metalplader i enten stål eller aluminium. De er perforerede med tusindvis af huller, og inde bagved sidder det lydabsorberende materiale.

På en standardkassette 60 gange 60 centimeter er der knap 27.000 huller i. Dampa lægger vægt på fleksibilitet, også hvad hullerne angår. Så der tilbydes huller i flere forskellige størrelser fra 0,6 millmeter til 8 millimeter.

Markedet gider ikke
Dampa er kommet en rigtig lang vej fra en tid, hvor virksomheden stort set kun solgte sine standardkassetter.

- Før blev sælgerne nærmest skældt ud, hvis de kom hjem med en specialordre. Nu dyrker vi det. Vi prøver at spille med på kundernes ønsker, hvad enten det er lofter til krydstogtskibe eller lofter til arkitektoniske domicilbygninger. Markedet gider ikke en virksomhed, der kun kan lave standardprodukter. At der så tit følger nogle standardprodukter med, er en anden sag, siger Michael Nykjær.

Han er glad for, at det de seneste par år er lykkedes Dampa at få fat i en stribe store arkitektur-opgaver. Det gælder blandt andet Panum Instituttet i København, Navitas i Århus og endelig Lego House, oplevelsescentret som er under opbygning i Billund og åbner til september.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094