Stålkommentar: De gode tider er tilbage

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Optimismen for 2017 har svært ved at slippe sit tag. Dette på trods af prispres for varmtvalsede produkter, en energisektor fortsat uden vedvarende opsving, Brexit og så videre – ja, selv Trump forventes kun kortvarigt at få negativ indflydelse på det rustfri stålmarked.

Markedet:
• 2017 begyndte på et ret stærkt niveau på stort set alle områder for rustfri stål. På trods af al politisk irritation forårsaget af Brexit, den nye regering i USA eller det forværrede forhold til Tyrkiet ser de fleste industrisegmenter på 2017 med optimisme.

• Alle økonomier i EU nåede bunden i anden halvdel af 2016, og alle lande har opjusteret forventningerne om vækst i 2017.

• Det første ”chok” over valget af Trump som præsident i USA og hans synspunkter om antiglobalisering har lagt sig, og industriens førende i og udenfor USA har udtalt, at de ikke forventer nogen drastiske ændringer i handelsrelationerne, da amerikansk industri i sidste ende bliver den største taber.

• PMI (Purchasing Manager Index) er gået op på alle de større markeder verden over, hvilket indikerer yderligere momentum rundt om i verden.

• Kina har bogstaveligt talt forladt markedet for koldtvalsede plader nu, men er meget aggressiv på varmtvalsede produkter. Derfor er basispriserne for koldtvalsede coils på stabilt eller opadgående niveau, mens priserne for varmtvalsede coils (for kvalitet 304) lige nu er under pres.

Legeringstillæg:
• Modsat forventningerne hos de fleste markedsaktører steg legeringstillægget igen i april og nåede det højeste niveau siden marts 2012 for kvalitet 304 og det højeste niveau i 30 måneder for kvalitet 316.

• Outokumpu øgede tillægget for kvalitet 304 (1.4301) til 1.452 euro/ton i april 2017 fra 1.404 euro/ton i marts 2017. Tillægget for kvalitet 316 (1.4401/1.4404) steg fra 1.926 euro/ton i marts 2017 til 2.021 euro/ton i april 2017.

Byggeri og anlæg:
• Den ekstremt kolde januar har fået konsekvenser: Ifølge Eurostat faldt omsætningen i byggebranchen i januar 2017 med 6,2 procent i eurozonen og 3,3 procent i EU28 (begge tal er år-til-år).

• Tilbagegangen i eurozonen skyldes hovedsageligt et fald på 8,2 procent inden for anlægsarbejde og på 5,9 procent inden for nybyggeri (begge tal er år-til-år). I EU28 skyldes tilbagegangen et fald på 5,7 procent inden for anlægsarbejde og 2,8 procent inden for nybyggeri (begge tal er år-til-år).

• De største stigninger ses i: Ungarn (+18,3 procent år-til-år) og Sverige (+10,0 procent år-til-år).

• Størst tilbagegang blev noteret i: Belgien (-18,0 procent år-til-år), Slovakiet (-17,2 procent år-til-år) og Spanien (-13,1 procent år-til-år).

Forbrugsgoder:
• Den tyske elektronikindustri har fået en god start på 2017, da ordreindgangen steg med 7,0 procent år-til-år. Ordrerne fra hjemmemarkedet gik frem med 7,1 procent, og eksportordrerne steg med 6,9 procent, støttet af en stærk fremgang i efterspørgslen fra eurozonen (+14,5 procent år-til-år).

• Denne stærke fremgang genspejles også i branchens omsætning, der steg fra 13,9 mia. euro i januar 2016 til 14,5 mia. euro i januar 2017.

• Trods den globale økonomiske og politiske usikkerhed fortsætter forretningsklimaet i den tyske elektronikindustri de foregående seks måneders opadgående tendens.

Bilindustrien:
• Ifølge den europæiske brancheforening for bilproducenter, ACEA, steg tallet af nyindregistrerede personbiler i februar 2017 blot moderat med cirka 2,2 procent år-til-år til i alt 1.078.490 enheder.

• I årets første to måneder blev der i Europa foretaget 2.248.022 nye indregistreringer af personbiler, svarende til en stigning på cirka 6,2 procent fra samme periode i 2016. Denne fremgang skyldes hovedsageligt den tocifrede fremgang i januar på 10,2 procent år-til-år.

• Blandt de større markeder oplevede kun Italien og Spanien øget efterspørgsel i februar, mens Frankrig, Tyskland og Storbritannien gik tilbage: Italien +6,2 procent, Spanien +0,2 procent, Frankrig -2,9 procent, Tyskland -4,5 procent og Storbritannien -2,3 procent.

• Særligt de nye EU-medlemslande bidrog positivt til resultaterne i regionen (+15,9 procent år-til-år).

Procesindustrien:
• Ifølge den tyske ingeniørbrancheforening, VDMA, forblev ordreindgangen for maskinindustrien og industrien for procesanlæg i februar generelt på sidste års niveau, da efterspørgslen fra hjemmemarkedet ikke kunne bygge videre på den gode efterspørgsel fra januar 2017.

• Efterspørgslen udefra steg dog igen, mest som følge af flere ordrer fra eurozonen.

•Tre-måneders-sammenligningen fra december 2016 til februar 2017 holdt op imod perioden december 2015 til februar 2016 viser et fald i ordrerne på cirka 3 procent. Denne ændring fremkommer ved en fremgang i ordrerne fra hjemmemarkedet på 3 procent samtidig med et fald i eksportordrerne på 6 procent.

Læs hele Damstahls månedsrapport.Hold dig opdateret med Jern & Maskinindustrien
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Jubilæum fejret med maskinsalg

Plus

Smedefirma blev designvirksomhed

Sawo udbygger på livet løs

Produktionshaller og samleværksteder ombygges i tilkøbt ejendom på 7.500 kvadratmeter i Sørup. Under en rundtur på fabrikken, fortæller Flemming Christensen om de mange bolde, han og Sawo har i luften.

Underleverandører kan høste ordrer på landbrugsmesse

Plus

Første iTrak i Skandinavien er klar

Online Avis Arkiv

EMO har vokseværk

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ajos køber solbeskyttelse til sine medarbejdere

Vi støtter de Danske Hospitals Klovne

Hvorfor søge i øst og vest - gå direkte til Sylvest

Industriel 4G/LTE modem gateway med 2 SIM kort

Efterspørgsel på stålkonstruktioner fra Give Stålspær

Paoloni Concept 350 pladesav

Første spadestik på multihal i Bjerringbro

Eksport Nordeuropa - CFUs messe kalender 2. havlår 2017 Danske fællesstand på industriimessen

Vil du gerne arbejde med konsulentopgaver inden for CAM?

Juni nyhedsmail fra KE Fibertec

Endnu et løfteåg produceret hos os i Aalborg er nu klar til levering

HJÆÆÆLP - vi søger brugte værktøjsmaskiner

Forhandling af Racloflex båndafskrabere

Lauridsen industri Butterfly ventiler i PVC Plast

Kom med på fællesstand på HI Industri 2017

GEJO 170 til lastbilkran

Moffett truck nr. otte

Dansani var med i 2016. Nu kan du indstille din virksomhed til CSR People Prize 2017

Tilbud på KEMPPI's arbejdsheste

DHPs nye hjemmeside skaber inspiration hos kunden

Maskinproducent der kender og lever op til de stigende krav til slutbrugern...

Procesudstyr til fødevareindustrien

Ny aftale med Tyskland vil påvirke spotpriserne på el

R&D reducerer risici ved systemløsninger gennem simuleringer

Så må vi endelig offentliggøre det...

Send til en kollega

0.758