Stålkommentar: De gode tider er tilbage

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Optimismen for 2017 har svært ved at slippe sit tag. Dette på trods af prispres for varmtvalsede produkter, en energisektor fortsat uden vedvarende opsving, Brexit og så videre – ja, selv Trump forventes kun kortvarigt at få negativ indflydelse på det rustfri stålmarked.

Markedet:
• 2017 begyndte på et ret stærkt niveau på stort set alle områder for rustfri stål. På trods af al politisk irritation forårsaget af Brexit, den nye regering i USA eller det forværrede forhold til Tyrkiet ser de fleste industrisegmenter på 2017 med optimisme.

• Alle økonomier i EU nåede bunden i anden halvdel af 2016, og alle lande har opjusteret forventningerne om vækst i 2017.

• Det første ”chok” over valget af Trump som præsident i USA og hans synspunkter om antiglobalisering har lagt sig, og industriens førende i og udenfor USA har udtalt, at de ikke forventer nogen drastiske ændringer i handelsrelationerne, da amerikansk industri i sidste ende bliver den største taber.

• PMI (Purchasing Manager Index) er gået op på alle de større markeder verden over, hvilket indikerer yderligere momentum rundt om i verden.

• Kina har bogstaveligt talt forladt markedet for koldtvalsede plader nu, men er meget aggressiv på varmtvalsede produkter. Derfor er basispriserne for koldtvalsede coils på stabilt eller opadgående niveau, mens priserne for varmtvalsede coils (for kvalitet 304) lige nu er under pres.

Legeringstillæg:
• Modsat forventningerne hos de fleste markedsaktører steg legeringstillægget igen i april og nåede det højeste niveau siden marts 2012 for kvalitet 304 og det højeste niveau i 30 måneder for kvalitet 316.

• Outokumpu øgede tillægget for kvalitet 304 (1.4301) til 1.452 euro/ton i april 2017 fra 1.404 euro/ton i marts 2017. Tillægget for kvalitet 316 (1.4401/1.4404) steg fra 1.926 euro/ton i marts 2017 til 2.021 euro/ton i april 2017.

Byggeri og anlæg:
• Den ekstremt kolde januar har fået konsekvenser: Ifølge Eurostat faldt omsætningen i byggebranchen i januar 2017 med 6,2 procent i eurozonen og 3,3 procent i EU28 (begge tal er år-til-år).

• Tilbagegangen i eurozonen skyldes hovedsageligt et fald på 8,2 procent inden for anlægsarbejde og på 5,9 procent inden for nybyggeri (begge tal er år-til-år). I EU28 skyldes tilbagegangen et fald på 5,7 procent inden for anlægsarbejde og 2,8 procent inden for nybyggeri (begge tal er år-til-år).

• De største stigninger ses i: Ungarn (+18,3 procent år-til-år) og Sverige (+10,0 procent år-til-år).

• Størst tilbagegang blev noteret i: Belgien (-18,0 procent år-til-år), Slovakiet (-17,2 procent år-til-år) og Spanien (-13,1 procent år-til-år).

Forbrugsgoder:
• Den tyske elektronikindustri har fået en god start på 2017, da ordreindgangen steg med 7,0 procent år-til-år. Ordrerne fra hjemmemarkedet gik frem med 7,1 procent, og eksportordrerne steg med 6,9 procent, støttet af en stærk fremgang i efterspørgslen fra eurozonen (+14,5 procent år-til-år).

• Denne stærke fremgang genspejles også i branchens omsætning, der steg fra 13,9 mia. euro i januar 2016 til 14,5 mia. euro i januar 2017.

• Trods den globale økonomiske og politiske usikkerhed fortsætter forretningsklimaet i den tyske elektronikindustri de foregående seks måneders opadgående tendens.

Bilindustrien:
• Ifølge den europæiske brancheforening for bilproducenter, ACEA, steg tallet af nyindregistrerede personbiler i februar 2017 blot moderat med cirka 2,2 procent år-til-år til i alt 1.078.490 enheder.

• I årets første to måneder blev der i Europa foretaget 2.248.022 nye indregistreringer af personbiler, svarende til en stigning på cirka 6,2 procent fra samme periode i 2016. Denne fremgang skyldes hovedsageligt den tocifrede fremgang i januar på 10,2 procent år-til-år.

• Blandt de større markeder oplevede kun Italien og Spanien øget efterspørgsel i februar, mens Frankrig, Tyskland og Storbritannien gik tilbage: Italien +6,2 procent, Spanien +0,2 procent, Frankrig -2,9 procent, Tyskland -4,5 procent og Storbritannien -2,3 procent.

• Særligt de nye EU-medlemslande bidrog positivt til resultaterne i regionen (+15,9 procent år-til-år).

Procesindustrien:
• Ifølge den tyske ingeniørbrancheforening, VDMA, forblev ordreindgangen for maskinindustrien og industrien for procesanlæg i februar generelt på sidste års niveau, da efterspørgslen fra hjemmemarkedet ikke kunne bygge videre på den gode efterspørgsel fra januar 2017.

• Efterspørgslen udefra steg dog igen, mest som følge af flere ordrer fra eurozonen.

•Tre-måneders-sammenligningen fra december 2016 til februar 2017 holdt op imod perioden december 2015 til februar 2016 viser et fald i ordrerne på cirka 3 procent. Denne ændring fremkommer ved en fremgang i ordrerne fra hjemmemarkedet på 3 procent samtidig med et fald i eksportordrerne på 6 procent.

Læs hele Damstahls månedsrapport.Hold dig opdateret med Jern & Maskinindustrien
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Svejse-leverandør vil helt tæt på kunderne

Online Avis Arkiv

Stålkommentar: De gode tider er tilbage

Plus

Fire mand med 117 års erfaring

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Borgmesterbesøg hos DIS i Aalborg

R&D’s softwarekompetencer anvendes med succes i vindindustrien

Webshop med både små og store pladebearbejdningsmaskiner

Gratis adgang til LIGNA’ 17 med LINDLARSEN

Ingen unødvendig støj! IMfinity® LC vandkølede motorer!

Dansk Procesventilation har færdiggjort projekt med olietågeudsugning fra CNC-maskine

Dansk Boligbyg opfører ny daginstitution i Glostrup

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny regionsdirektør hos DS Flexhal

Blaaholm A/S ansætter salgsingeniør til det tyske marked

Er du klar til næste weekend?

Kom med i Danmarks største netværk for socialt ansvar - det koster ikke noget for din virksomhed

Hvorfor vælge Powermax over andre skære- og fugesystemer?

Vi levere de billigste spåner

To nye tilbehørssæt - gør det nemt at rengøre i højden

KIV Tools ny forhandler af værktøj fra TaeguTec

Mikron Tool dybde hulsboring i super Alloys

Har vi brug for dyreforsøg?

Interesseret i visualisering? - kom til Engineering Forum 17. & 18. maj og hør mere

3D-vision på Fynbo Foods: Vakuum sikrer holdbarheden

Prevas introducerer Prevas Partnerportal

Træknuser til træværkstedet fra Thrane Maskiner ApS

Kristian Villien er ny hardwareudvikler hos TekPartner

Ubro SystemPac på Interpack 2017

Nyt rengøringsmiddel giver sikre gulve uden polymerfilm

Send til en kollega

0.305