23948sdkhjf

Nye sensorer skal give mere sikre robotter

Teknologisk Institut åbner nyt internationalt laboratorium for robotsikkerhed

Teknologisk Institut åbner et nyt laboratorium, der skal hjælpe virksomheder med at sikre deres medarbejdere og samtidig optimalt udnytte mulighederne med samarbejdende robotter.

Robotter er i hastig fart begyndt at bevæge sig ud fra bag sikkerhedshegnet i de danske produktionsvirksomheder, og derved kommer maskinerne til at arbejde tæt sammen med mennesker af kød og blod.

- De kollaborative robotter er meget mere fleksible end traditionelle industrirobotter. De omprogrammeres og bruges i forskellige funktioner, men ofte uden at man har undersøgt konsekvenserne af omprogrammeringen. Risikoen for ulykker stiger i takt med at interfacet bliver nemmere at programmere, og derfor er der brug for mere oplysning og uddannelse i sikker brug af fritstående kollaborative robotter, siger Jens Fynbo, sektionsleder fra Teknologisk Institut.

Tidligere var integratorer og leverandører ofte mere inde over ændringer i industrirobotternes opgaver og funktioner, ligesom afskærmningen gav langt mindre sikkerhedsmæssige udfordringer.

- Mange bliver lidt overrasket over, at de selv skal stå for eksempelvis en risikovurdering. Maskinbyggerne kender alt til de konkrete standarder der hører til Maskindirektivet, men det gør mange slutbrugere ikke, fordi de slet ikke er vant til at programmere robotterceller fra bunden. Så der ligger en stor oplysningsopgave, som vi gerne vil være en del af, siger Jens Fynbo.

Få grænser

En samarbejdende robot er normalt konstrueret med sensorer, som stopper robotten, hvis eksempelvis armen rammer et menneske.

- Lige nu er det mest laserscanner-sensorer der bruges, men det er nærmest kun fantasien der sætter grænser for udviklingen inden for sensorteknologi. Lige nu handler det næsten mere om at få mere erfaring med at bruge den eksisterende teknologi, siger Jens Fynbo.

Men virksomhederne skal typisk montere forskellige typer af værktøj for enden af armen, og her vil det være nødvendigt at vurdere og sikre arbejdsmiljøet for de medarbejdere, som skal arbejde tæt sammen med robotten.

- Her er det ikke altid nok med et kvalificeret skøn over sikkerheden. Vi har oplevet, at vi faktisk at optimere cyklustiden på robotterne, fordi man har været for forsigtig, og sat hastigheden lavere end sikkerhedsmæssigt nødvendigt, siger projektleder Jens Fynbo.

Teknologisk Institut bruger måleudstyr til nøjagtig måling af kraft og tryk i forhold til en række kritiske grænseværdier for menneskers smertetærskel for forskellige kropsdele.

Til at starte med lancerer instituttet kurser og tests inden for samarbejdende industrirobotter samt rådgivning inden for certificering af personlige plejerobotter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093