23948sdkhjf

Tøris: Et iskoldt og alsidigt produkt

Tøris efterlader ingen rester, når den er fordampet. Det giver store anvendelsesmuligheder.

Tøris er CO2 på fast form - og et særdeles alsidigt produkt på grund af tørisens egenskaber. 1 kilo tøris har samme kølekapacitet som 2 kilo almindelig is, og når tørisen (der er minus 78 grader eller koldere) kommer ud i stuetemperatur, fordamper den lynhurtigt, men vel at mærke uden først at blive flydende - den sublimerer.

Tøris efterlader ingen rester, når den er fordampet. Under stort tryk kan den blæses ind mod flader, der skal renses, og tøris-blæsning anvendes blandt andet til at rense træhuse for gammel maling, ligesom store offset-maskiner på trykkerier renses ved hjælp af tøris under højt tryk.

I vindmølleindustrien anvendes metoden til at rense gearkasser, og på bilfabrikker fjernes små urenheder efter støbeprocesser ved hjælp af tøris. Det oplyser AGA.

Også til fødevarer vinder tøris mere og mere indpas. Flere og flere webbaserede butikker sælger fødevarer. For at få friske fødevarer frem til kunden er der udviklet flamingokasser med dobbeltvægge - lidt tøris mellem væggene holder maden kold.

Festivaler og teaterstykker
På festivaler og golfbaner, eller til store sportsarrangementer er der stor efterspørgsel på kolde drikke. AGA arbejder på at udvikle simple kølebokse, der uden strøm, men ved hjælp af tøris kan levere kolde drikkevarer, selv når efterspørgslen er stor. Det kan lade sig gøre, fordi nedkølingen kan gå meget stærkt.

Når tøris fordamper, bliver den omgivende luft iskold - så kold, at vanddampen fortættes og bliver synlig som ‘teaterrøg’. Den effekt udnyttes i høj grad på teatre og ved koncerter - AGA leverer blandt andet tøris til Det Kongelige Teater, og spiller et stykke længe, kan det dreje sig om mange ton tøris.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078