23948sdkhjf

Industrien afværger storkonflikt

71 procent af medlemmerne i Dansk Metal har sagt ’ja’ til den overenskomst, der har været til afstemning de seneste fire uger.

Industriens overenskomster er sejlet sikkert i havn, og det glæder forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen, der også er formand i CO-industri, som forhandler overenskomsten med DI på vegne af 230.000 ansatte i industrien.

- Det glæder mig meget, at medlemmerne, der arbejder i industrien, har stemt overenskomsten hjem. I Dansk Metal har vi hele tiden anbefalet et ja, fordi der i overenskomsten er markante forbedringer for arbejdstagerne, siger forbundsformanden og hentyder blandt andet til overenskomsternes mulighed for at bruge Fritvalgs Lønkontoen på forskellige tidspunkter i livet.

Ud af 41.948 afgivne stemmer i Dansk Metal, var der altså 71,2 procent, der stemte ’ja’. 28,8 procent har stemt nej.

Der er kolleger, der har stemt nej til overenskomsten. Til jer vil jeg bare sige: Jeg har hørt jer. Jeg var ikke enig med jer, men jeg har lyttet til jer, og jeg tager jeres bekymringer alvorligt. Det kan I være helt sikre på. Derudover er jeg helt tryg ved, at vores dygtige tillidsrepræsentanter som altid arbejder for så gode lokale forhold for kollegerne som muligt, siger forbundsformanden.

Også hos arbejdsgiverforeningen Arbejdsgiverne - tidligere kendt DS Håndværk - er industrioverenskomsten med Dansk Metal, 3F og Blik & Rør også godkendt af lønmodtagerne.  

Samlet set har 56,5 procent af LO's medlemmer stemt ja til deres nye overenskomst.

Vrede i fødevareindustrien

Det er dog ikke alle lønmodtagere i industrien der har jublet over de nye overenskomster.

I 3F's industrigruppe har 51 procent stemt nej, mens over 90 procent af Fødevareforbundet NNF's medlemmer der arbejder inden for slagterindustri og fødevareindustrien har stemt nej til det mæglingsforslag som forligmanden havde sat sammen, efter parterne ikke selv kunne blive enige.

- Vores medlemmer har sendt et stærkt signal til arbejdsgiverne. Deres nej er ikke kun et nej til mæglingsforslaget, det er også udtryk for en stor utilfredshed med den behandling, vi fik under forhandlingerne med DI. Jeg vil opfordre DI - og Danish Crown - til at tage det massive nej dybt alvorligt. Deres medarbejdere har med al tydelighed slået fast, at de ikke vil acceptere ublu krav, der er langt hårdere end for resten af industriarbejderne i Danmark. Jeg håber, DI bruger de næste tre år på at udtænke en anden og mere fremadrettet forhandlingsstrategi, siger Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF på nnf.dk.

Hos 3F, der blandt andet organiserer mange ufaglærte i industrien var der heller ikke en samlet opbakning til de nye overenskomster. Her stemte var 60 procent af de afgivne stemmer sat ved nej. 

Høj stemmeprocent

Dansk Metal har haft et erklæret mål om at få mindst 50 procent af de stemmeberettigede medlemmer til at stemme. Det er lykkedes. Hele 58,2 procent af de stemmeberettigede har givet deres mening til kende.

- Jeg er meget tilfreds med, at så mange har brugt deres ret og pligt til aktivt at være med til at bestemme over deres hverdag. I virkeligheden burde deltagelsen selvfølgelig være højere endnu, men i forhold til tidligere afstemninger, er jeg meget tilfreds, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.

Ved overenskomstafstemningen i 2014 var stemmeprocenten blandt Dansk Metals medlemmer 43,7 procent.

Samlet set stemte 214.000 LO medlemmer. Det svarer til 51,3 procent af de stemmeberettigede. 

De nye overenskomster gælder indtil 1. marts 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094