23948sdkhjf

Avancerede plastemner kalder på robotekspertise

Plast-emner bliver stadig mere specifikke med indstøbt metal og krummelurer. Derfor bliver robotløsninger i plastindustrien også mere avancerede.

Plastindustrien er flittig til at automatisere produktionen, og automationsprojekterne bliver mere avancerede.

- Vi ser, at plastkomponenter bliver mere komplekse, og det gør løsningerne mere avancerede. Ofte er der indstøbte metaldele i plast-emnerne. Vi løser mange opgaver, hvor en robot placerer små metaldele i en sprøjtestøbeform, hvorefter de bliver indstøbt, fortæller Simon Bak, der chef for automationsafdelingen hos Blaaholm i Esbjerg. Virksomheden har udført en lang række automations-projekter i plastindustrien, tidligere under navnet Scanrobot.

Når man bruger robotter til at flytte emner ind og ud af støbemaskiner, betyder det selvsagt, at virksomhederne kan spare medarbejdere. Men det betyder også, at støbemaskinerne kan arbejde hurtigere.

- Det er afgørende, om en maskine står åben i to eller fem sekunder, hvor den ikke producerer noget. Det giver en højere udnyttelse af maskinen. Selv om man har en operatør stående, så kan han ikke nå at sætte emnerne ind lige så hurtigt, som en robot kan, siger Simon Bak.

Han ser plastindustrien som et ideelt område for automation:

- Ensartetheden i produkterne er meget stor. Det er ikke som i møbelindustrien, hvor råvarerne varierer meget. Det giver også stor driftsikkerhed. Samtidig taler vi om meget store antal emner i plastindustrien, og det berettiger, at produktionsapparatet godt kan være relativt komplekst med robotter og anden automation, siger Simon Bak.

Hvor det tidligere var almindeligt med enkle traversrobotter, så bruger Blaaholm nu fortrinsvist 6-aksede friarmsrobotter. Det giver meget større muligheder.

- Tidligere drejede det sig typisk bare om at udtage emner fra en støbning. Nu kan en robot flytte emnet rundt til flere forskellige funktioner som afgratning og pakning på paller, siger Simon Bak.

- Når man bruger robotter i stor stil, skal man bare huske, at når det ikke er mennesker, der ser emnerne komme ud, så er der ikke en kvalitetskontrol. Derfor ser vi flere og flere projekter, hvor der også kommer visionkamera på for at kontrollere kvaliteten, siger han.

Plastindustrien var tidligt ude med brug af robotter, og Simon Bak oplever, at industrien fortsat er meget aktiv med at automatisere.

- Plastindustrien er presset af Østen. Hvis vi ikke automatiserer og bruger robotter, så vil der være meget produktion, der udflages.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094