23948sdkhjf

Robotter skal skabe nye job i Nordjylland

Automatiseringen halter stadig bagud i Nordjylland. Det handler om at komme i gang nu, siger DIs formand.

Mange af de rutineopgaver, som nordjyderne bruger deres arbejdstid på i dag, kan lettes af robotter. Det gælder f.eks. for fabriksarbejdere, advokater, læger og sekretærer.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra McKinsey, som peger på, at 40 pct. af al den tid, danskerne arbejder i dag, kan erstattes af en robot, computer eller andet digitalt grej i fremtiden.

Ifølge rapporten fra McKinsey er Nordjylland stadig bagud med at automatisere. Her er det helt op mod halvdelen af arbejdstiden i Thisted, Morsø, Frederikshavn, Læsø, Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord, der kan overtages af teknisk udstyr.

I Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt og Aalborg er det op mod 44 pct. af arbejdstiden. Virksomhederne i Nordjylland bør derfor være ekstra opmærksomme, når de skal ruste sig til fremtiden, mener DI Aalborg.

Ingen grund til panik
Nordjyderne skal dog ikke gå at frygte for deres job - arbejdsløsheden er lav, og virksomhederne mangler medarbejdere. Og spørger man nordjyderne selv, svarer to ud af tre da også, at de ikke er bange for, at deres arbejdsplads bliver nedlagt på grund af nye teknologier.

 
- Den teknologiske udvikling har været i gang længe. Den har gjort os rigere, ikke arbejdsløse, og der vil altid være behov for dygtige medarbejdere. Samtidig er der mange timer at spare, hvis flere opgaver på vores virksomheder bliver løst af teknologi. Det frigiver nogle hænder og hoveder, som kan bruges mere smart, så vi kan skabe flere nye job her i det nordjyske, siger formand for DI Aalborg Peter Rindebæk.
 
Han understreger dog, at det handler om at komme i gang nu.
 
- Hvis vi ikke kommer i gang og rider med på den højteknologiske bølge, så taber vi hurtigt terræn til vores konkurrenter i resten af verden, og så mister vi både vækst og velfærd i Nordjylland, siger Peter Rindebæk.
 
Robotter i alle jobs
Alle typer arbejdsfunktioner kan lettes med automatisering. Advokater kan spare arbejdstid ved at bruge it, der samler materiale fra tidligere retssager. Læger kan få hjælp fra computere, der stiller kræftdiagnoser, fordi de samler den nyeste forskning ét sted. Robotter bliver hele tiden bedre til finmotorik, så de nemt kan samle mindre dele og frigive tid for medarbejdere ved samlebåndet. Og sekretærer kan bruge mere tid på service og mindre tid på planlægning og mødebooking, når de opgaver overgår til et computerprogram.

 
Ny teknologi i fokus
Nye teknologier, droner og robotter var på programmet, da DI Aalborg var vært ved årets erhvervstræf om fremtidens virksomheder i Nordjylland 16. maj.

 
Her deltog Sky-Watch A/S i Støvring, der er et eksempel på en virksomhed, som er hoppet i fremtidstøjet og flyver af sted på højteknologiske vinger. Det er bl.a. muligt, fordi virksomheden arbejder tæt sammen med Aalborg Universitet, så den nyeste forskning er tilgængelig, når virksomheden udvikler nyt.
 
- Droner kan overtage mange typer arbejdsopgaver. De kan endda arbejde i miljøer, der ellers er utilgængelige eller usikre for mennesker, og derfor er potentialet kæmpe stort - både for virksomheder og medarbejdere, siger adm. direktør Henrik B. Bendixen fra Sky-Watch A/S.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11