23948sdkhjf

Dansk teknologi i pakkeriet sikrer konkurrenceevnen

Dansk teknologi i form af fuldautomatiske kombinationsvægte har sammen med en automatisk pakkelinje været væsentlige teknologispring, fortæller fabrikschefen

Glem alt om gigantiske seriestørrelser og pakkelinjer, der pakker flere tusind cigaretpakker i minuttet.

I sammenligning med cigarettobaksindustrien er produktion af pibetobak en nicheforretning med langt mindre serier, hvor hurtige omstillinger mellem de enkelte serier er alfa og omega for konkurrenceevnen.

Scandinavia Tobacco Groups (STG) pibetobaksfabrik i Assens håndterer i nærheden af 100 forskellige typer råtobak, der forarbejdes til godt 350 forskellige tobaksblandinger. Den gennemsnitlige seriestørrelse per mærke er beskedne 3.000 tobakspunge, og det er altså ingenting i tobaksindustrien, påpeger fabrikschef Troels Juul Mikkelsen.

Dansk opfindelse
Derfor har STG over årene arbejdet målrettet med at gøre pakkeriet - der pakker cirka 18 millioner enheder om året - så omkostningseffektivt som muligt.

Blandt andet har man investeret i en række fuldautomatiske vejeceller, såkaldt kombinationsvægte, der er en dansk opfindelse.

Den færdige tobak transporteres fra en silo og over i 14 vejeceller. Derefter sørger anlægget selv for at kombinere små mængder tobak fra de enkelte celler til det ønskede antal gram, der skal bruges i en given tobakspung eller -pose. Åbne- og lukkemekanismen i hver celle styres via en lille chip.

- Anlæggene er meget præcise, de er smarte, de fylder ikke så meget, og de er rengøringsvenlige. Det er virkelig en supersmart opfindelse, der også bruges til skruer, møtrikker, slik og den slags, lyder det fra Troels Juul Mikkelsen.

Efterfølgende fyldes tobakken i punge eller poser på en fuldautomatisk linje, der også sørger for at trykke luft ud af pungen, lukke den og påsætte stregkoder og øvrig dokumentation.

Langt op til cigaretproduktion
Fabrikken i Assens råder over tre ens pakkelinjer, der kan fylde 20.000-25.000 punge om dagen.

Det kan måske lyde af meget, men det er det ikke. På de store cigarettobaksproduktioner håndterer pakkelinjerne i dag op til 18.000 cigaretter i minuttet, fortæller Troels Juul Mikkelsen.

- Men i vores terminologi er det en forholdsvis hurtig maskine.

Linjerne blev taget i brug i 2004, men ifølge Troels Juul Mikkelsen er det stadig de samme principper, der anvendes på nyere generationer af udstyr.

De har været et væsentligt teknologispring for fabrikken, fortæller han. Hvor der tidligere kunne stå op til ti mand ved en sådan linje, står der i dag kun én eller to.

- Så lønandelen er ikke særlig høj, og det er også derfor, vi kan holde produktionen her i Danmark. Det er vores ekspertise, vi lever af, og derfor giver det helle ikke mening at flytte det udenlands.

  • Fakta: 
    Scandinavian Tobacco Group er en børsnoteret koncern, der er markedsførende på produktion af cigarer og pibetobak.
  • Derudover producerer man også fintskåren tobak. STG’s mærker sælges i over 100 lande verden over. Scandinavian Tobacco Group hed tidligere Skandinavisk Tobakskompagni.
  • Troels Juul Mikkelsen har arbejdet i tobaksindustrien siden 1981, herunder i USA. Han har været fabrikschef på STG’s fabrik i Assens siden 2005 og har inden da bl.a. været fabrikschef på Alfred & Christian Petersens tobaksfabrik i Horsens.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078