23948sdkhjf

Presseværket kører i døgndrift

Sapa Extrusions største presseværk trykker med 2.200 ton på massen af aluminium

Varmen er mærkbar, når de store ekstruderede profiler langsomt trækkes ud af værktøjet. Vi er på Sapa Extrusion Danmark i Tønder.

Lange cylindre af aluminium, såkaldte pellets, kommer i en ovn og bliver opvarmet til omkring 500 grader, hvor aluminium er i sit plastiske område. Derefter bliver den bløde aluminium presset gennem en form, så det danner et profil eller et rør.

Man fornemmer tydeligt, at der er store kræfter på spil. Det største presseværk, P22, trykker med 2.200 ton. Man kan se den store cylinder langsomt trykke aluminium ind gennem værktøjet. Der er så højt tryk, at alene trykket og processen opvarmer aluminiumet yderligere.

Af og til lyder der et dumpt brag.

Det er en et stykke afskåret aluminium, som presværket skyder ud i en container ved siden af.

- Vi skræller det yderste af vores aluminiumpellet af, ligesom når man skræller en banan. Det er for at undgå urenheder, der har sat sit i overfladen, forklarer Dan von Qualen, area sales manager hos Sapa Extrusion.

Presseværket her kører sammen med det lidt mindre 1.600 ton presseværk i døgndrift i øjeblikket. Der er stor efterspørgsel. Det betyder, der er fem skift i arbejde hen over en uge.

Tusindvis af værktøjer
Sapa har i tusindvis af værktøjer til forskellige profiler og rør.

Langt hovedparten af produktionen er ordreproduktion. Profiler og rør og værktøjer til dem bliver udviklet sammen med kunderne.

Efter ekstruderingen bliver aluminiumet afkølet hurtigt til under 200 grader. Aluminiumet skal afkøles hurtigt for at sikre styrken i metallet. Bagefter gennemgår det en hærdning.

Mere bearbejdning
Sapa står i stigende grad også for bearbejdning af emnerne efter ekstruderingen.

- Mange kunder efterspørger, at vi gør emnerne færdige, altså at vi skærer profilerne op og bearbejder dem, siger Dan von Qualen.

Sapa Extrusion har blandt andet bygget en stor robotcelle med bearbejdning, som tager sig af emner med høje styktal til bilfabrikkerne.

Nu bliver der udvidet med endnu et areal til forarbejdning på fabrikken.

- Vi har vundet en stor kontrakt, som gør det nødvendigt, at vi har flere maskiner til bearbejdning, siger Dan von Qualen.

Ekstruderingsprocessen bliver hele tiden kontrolleret. Det sker som minimum ved starten, midt i, og ved afslutningen af en produktion. På den måde sikrer Sapa, at der ikke løber profiler igennem med fejl. Der er også store krav fra bilindustrien til kvalitet og til kontrol af kvaliteten.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298