23948sdkhjf

Så meget automation er der plads til i industrien

63 procent af opgaverne i industrien kan automatiseres med eksisterende teknologi, konkluderer ny McKinsey-rapport. Maskinoperatører topper listen over automationsklare job

Selv hvis alle maskinbyggere, robotproducenter og automationshuse stoppede med at udvikle ny teknologi, så vil der fortsat være masser af opgaver, der kan automatiseres i industrien.

Det er konklusionen i en rapport af konsulentvirksomheden McKinsey & Company, som er lavet i samarbejde med Innovationsfonden. 40 procent af danskernes arbejdstimer kan nemlig erstattes af kendt teknologi.

Rapporten ser på 400 forskellige erhverv på det danske arbejdsmarked og har brudt dem ned i 2.000 forskellige opgaver og inddelt dem i 18 tekniske evner.

Maskinoperatører topper listen over jobtitler, hvis arbejdsopgaver kan automatiseres. Her vurderer McKinsey, at op mod 73 procent af opgaverne kan automatiseres. Til sammenligning er det kun 27 procent af den offentlige sektor, der forventes at kunne automatiseres.

- Lønniveauet i Danmark er højt, og hvis vi gerne vil bevare arbejdspladser i industrien, så er der brug for at nedbringe lønandelen via automation. Så det er positivt, at undersøgelsen viser, at der fortsat er et potentiale for yderligere automation i industrien, siger Frank Faurholt, formand for Dansk Automationsselskab og salgsdirektør i Siemens.

Han understreger dog, at automation er en nuanceret proces, hvor man ikke lige kan trykke på en automationsknap, og så kan en arbejdsopgave foretages uden menneskehænder.

- Man kan ikke bare erstatte et menneske med en robot og tro, at lykken er gjort. Der er behov for en kortlægning af fremstillingsprocessen, hvor materialevalg, workflow og en række andre elementer analyseres, så hele processen bliver transparent. McKinsey-rapporten bruger automationsbegrebet noget løst, også fordi der er forskel på brancher og måden, man automatiserer på, siger Frank Faurholt.

Ikke færre job
Undersøgelsen viser, at potentialet for automation på det danske arbejdsmarked er knap 10 procent lavere end gennemsnittet målt i 47 sammenlignelige lande. Det skyldes ifølge McKinsey, at Danmark har en større offentlig sektor end de fleste andre lande.

- Jeg tror også, det kan skyldes, at Danmark i forvejen har en høj grad af automation i fremstillingsindustrien, og der ikke er så mange lavthængende frugter tilbage, siger Frank Faurholt.

Undersøgelsen viser dog også, at automation vil booste den økonomiske vækst fra 0,8 procent til 1,4 procent frem mod 2065.

Selvom en arbejdsopgave bliver automatiseret, er det ikke ensbetydende med, at der forsvinder et job. McKinsey-rapporten nævner banksektoren, hvor der forsvandt 11.000 job ved kassen over 20 år fra 1994 og frem.

I samme periode voksede antallet af bankrådgivere med 9.000. I industrien har de seneste års automatiseringsræs med robotter og digitalisering heller ikke kunnet ses i antallet af industriansatte.

- Jobtitler og arbejdsopgaverne har forandret sig markant over de sidste 100 år. I dag er typograferne væk, ligesom tusindvis af job landbruget er væk. Men det danske arbejdsmarked har været i stand til at omstille sig undervejs, siger Frank Faurholt.

Faktisk er industribeskæftigelsen den højeste i syv år. McKinsey anslår, at 50 procent af alle verdens arbejdsopgaver vil blive klaret af maskiner i 2055, men det er ifølge McKinsey med forbehold for, at der sker teknologiske gennembrud, som vender op og ned på det hele.

Frank Fauerholt understreger, at automationsbranchen ikke selv holder sig tilbage, når det handler om at optimere med automation.

- I automationsbranchen er vi konstant i gang med at automatisere vores egne processer, blandt andet foregår meget PLC-programmering i dag automatisk, siger Frank Faurholt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111