23948sdkhjf

Zebicon måler svenske vindmøllenav

I vindmøllebranchen stiger kvalitetskravene og dokumentationsgraden til støbte metalkomponenter i takt med produktionen af nye vindmøller. De komplekse geometriske former og fine tolerancer gør den traditionelle kvalitetskontrol med målebånd, skydelære eller lignende håndmåleværktøjer utilstrækkelig. Derfor anvendes Atos 3D-scanning i stort omfang inden for mølleindustrien. Det skriver Zebicon i en pressemeddelelse.

Målevirksomheden Zebicon tog for nyligt til Sverige for at opmåle fire vindmøllenav. For at få overblik over emnernes overordnede tilstand og kritiske områder blev der lavet en komplet overfladescanning, og efterfølgende blev data sammenlignet med CAD-parten. Til opmålingen blev der anvendt 3D-scanning i kombination med optisk koordinatmåling.

Et af formålene med scanningerne var at undersøge, om der forekom formforskydninger, og om godstykkelsen stemte overens med CAD-parten. Formforskydninger har direkte indflydelse på emnets overordnede tolerance, og godstykkelsen er vigtigt i forhold til emnets styrke og vægt.

Scanningen skulle også klarlægge, om der var tilstrækkeligt bearbejdningstillæg på de flader, der senere skulle CNC-bearbejdes. Flader og geometrier til nulpunktsopretning i CNC-fræseren blev også tjekket for at undgå en eventuel forskydning af CNC-bearbejdningen.

Med 3D-scanning digitaliseres støbegodsets overfladegeometri i høj opløsning og præcision. Dataene kan blandt andet bruges som grundlag til rekonstruktion af emner, til dokumentation af en velfungerende part eller til analyse og kvalitetskontrol.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141