23948sdkhjf

Tyske maskinbyggere samler industri 4.0-erfaringer

Den tyske maskinbyggerforening VDMA arbejder intensivt med at standardisere industri 4.0-løsninger, så de bliver tilgængelige for alle på tværs af faggrupper og brancher.

Begrebet "Den fjerde industrielle revolution, forkortet industri 4.0" så første gang dagens lys i Hannover tilbage i 2011. Og spørger man de tyske maskinbyggere, så er Danmark og resten af Norden godt med i det digitale kapløb, der præger industri 4-0-udviklingen.

- Er industrien i Norden klar til at omstille sig til en digital fremtid? Når jeg kigger rundt i lokalet, er jeg ret sikker på det. Ingen har slips på, og I har valgt at bruge to dage på Smart Industry Forum, fortæller Rainer Glatz, direktør for elektrisk automation i VDMA, med et smil på læben overfor de omkring 130 deltagere i Smart Industry Forum, der blev afholdt i København for nylig.

VDMA har omkring 3.200 medlemsvirksomheder. Langt de fleste er små og mellemstore maskinbyggere, automationshuse og andre engineering-virksomheder med under 300 ansatte.

Smart Industry Forum Summit blev for nyligt afholdt for anden gang i København på initiativ af B&R Automation og en række andre partnere. Men selvom der bliver talt meget om industri 4.0 og digitalisering, så mangler der endnu en fælles referenceramme.

Diffust begreb
For begrebet er blevet kritiseret for at være udvandet og alt for diffust til at kunne bruges praktisk i industrien.

For selvom alle kender til begrebet i dag, så har alle hver deres opfattelse og forståelse af, hvad og hvordan man skal arbejde med industri 4.0, afhængigt af hvilken branche og faggruppe man tilhører. Nu har den tyske organisation for maskinbyggere VDMA sat sig for at samle og standardisere industri 4.0-begrebet, så bliver forståeligt og anvendeligt for alle på tværs af industrien.

Det fortalte Rainer Glatz på Smart Industry Forum i København for nyligt.

- Der er brug for en fælles referenceramme på tværs af faggrupper. I dag starter IT-folkene i skyen og ned til maskinen, mens automationsfolkene starter ved maskinen og bevæger sig op i skyen. Vi vil gerne stille en værktøjskasse til rådighed for maskinbyggere og andre, der arbejder med standarder inden for industri 4.0. Vi har været med til at definere RAMI, OPC UA og lignende, siger Rainer Glatz.

Rami 4.0 er en tredimensionel lagmodel, der placerer et produkt i et hierarki inden for Industri 4.0, mens OPC UA er den fælles kommunikationsprotokol inden for industri 4.0.

Grænserne flytter
Rainer Glatz efterlyser mere mod fra slutkunderne, når det handler om at skubbe grænserne for implementering og optimering af ny industri 4.0-teknologi.

- I Tyskland er mange i industrien konservative og vil ikke dele data med leverandører, maskinbyggere eller andre uden for virksomheden. Det hæmmer udviklingen, for vi er nødt til at åbne os op overfor omverdenen for at skabe nye forretningsmodeller, hvor alle opnår fordele ved at dele data, siger Rainer Glatz, direktør i VDMA for elektrisk automation.

Med sig på Smart industry Forum præsenterede Rainer Glatz en ny undersøgelse fra VDMA om digitale strategier med svar fra 350 tyske maskinbyggere.

Den viser, at 60 procent forventer at have en digital strategi klar på skrift senest i 2019. Men Rainer Glatz er forundret over, at det primært er topledelsen og de teknisk ansatte, der bliver inddraget. HR-afdelingen, der skal sørge for den rigtige rekruttering og efteruddannelse, er ofte slet ikke med til at udforme digitale strategier.

- At finde de rigtige kompetencer er i dag den største udfordring, når en virksomhed skal digitaliseres. Derfor er det meget underligt, at så få inddrager HR-afdelingen, siger Rainer Glatz.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096