23948sdkhjf

Første svenske pulverstål klar til 3D-print

Den svenske stål-virksomhed Uddeholm er klar med sit første pulverstål til additiv fremstilling af støbeværktøj.

Den 350 år gamle svenske stålvirksomhed Uddeholm har lanceret sit første pulverstål til additiv fremstilling. Produktet er en del af et nyt produktprogram og pulverstålet er målrettet plastindustrien til fremstilling af støbeværktøjer.

- Vores mål er at lancere en ny stålkvalitet hvert år. Vi har valgt at lancere det første produkt for plastindustrien, da denne gruppe vil få store cyklustidsbesparelser ved betydeligt kortere cyklustider, siger Kenneth Åsvik, ansvarlig for produktområdet AM hos Uddeholm AB i Hagfors, Sverige.

For Uddeholm betyder produktionen af pulverstål til additiv fremstilling en helt ny proces. Ifølge Kenneth Åsvik er atomisering den teknologi, de beskæftiger sig med. En proces hvor smeltning sker under vakuum. Smelten atomiseres af en gasstrøm i et lukket system, hvilket giver et renere og mere finfordelt pulver.

Udviklet i et år
Virksomheden har arbejdet målrettet med udviklingen af sit pulverstål i omkring et år. På nuværende tidspunkt har virksomheden kapacitet til at producere cirka 10 ton pulverstål om året. Men man har allerede taget det første spadestik for at få ny og øget kapacitet.

Det nye anlæg beregnes at stå klart i sommeren 2018. Udstyret i dette anlæg vil have kapacitet til at producere 100 ton årligt. Målet er at blive en af markedets førende aktører inden for fem år.

- Vi ser et stort potentiale og stort marked for pulverstål generelt og især for vores, og vi tror på, at det kan få meget stor fremgang. Derfor skal vi være med og konkurrere om markedet, siger Kenneth Åsvik.

Han mener, at de fleste pulverstål, der findes på markedet i dag, er designet til at passe til additiv produktion. Uddeholm har i stedet valgt at se på den applikation, som pulverstålet vil blive brugt til.

Svarer til værktøjsstål
AM Corrax, det pulverstål der nu er lanceret, har en hårdhed på op til 50 Rockwell C (50 HRC). Korrosionsegenskaberne er meget gode og svarer til konventionelt fremstillet værktøjsstål, Uddeholm Corrax. Det samme gælder poleringsevnen.

Pulveret har en partikelstørrelse på 20-50 my, hvilket betyder, at det kan bruges til stort set alle printersystemer. Det laves også med en partikelstørrelse på 50-150 my, men det er bedst egnet til belægning eller reparation af værktøj. Pulverpartiklernes størrelse skulle efter sigende være meget jævn og partiklerne meget runde sammenlignet med mange andre kvaliteter på markedet.

- Vi tror, at plastindustrien kan få store fordele ved at bruge vores AM-stål. Det vil gøre det muligt at fremstille værktøj, som giver større køling og dermed lavere cyklustider, siger han.

Som næste led i Uddeholms målsætning om at lancere en ny pulverstålkvalitet hvert år, vil næste materiale blive en stålkvalitet til varm og kold bearbejdning, men flere kvaliteter målrettet plastindustrien vil blive lanceret de næste par år.

- Vi har meget mere at lære på dette område, og vi vil arbejde for at udvikle flere produkter, der er specielt tilpasset til andre applikationer, siger Kenneth Åsvik.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094