23948sdkhjf

Fredericia bliver procesindustriens hovedstad

Undervisningsministeriet har udpeget ni nye teknologiske videnscentre, der skal sikre, at fremtidens faglærte kan håndtere den hastige teknologiske udvikling.

- Videnscentrene skal være faglige fyrtårne og sikre, at erhvervsuddannelserne kan følge med den udvikling, der sker på arbejdsmarkedet. Jeg vil gerne kvittere for den arbejdsindsats, der er lagt i at skabe samarbejde på tværs af både erhvervsskoler, virksomheder, andre uddannelsesinstitutioner og regionale vækstmiljøer. Det viser et stærkt engagement fra erhvervsskolerne, og jeg glæder mig til at følge arbejdet med at etablere de ni centre, siger undervisningsminister Merete Riisager.

EUC Lillebælt bliver værtsskole for det nye videnscenter for procesteknologi, der oprettes i samarbejde med Kold College på Fyn. Her skal de procesteknologiske kompetencer samles inden for erhvervsuddannelser som procesoperatør, mejeristuddannelsen, industrioperatør, og lageruddannelsen.

- Vi er den største procesoperatørskole i Danmark, og Trekantsområdet har ikke bare mange procesteknologiske virksomheder, men også lager- og logistikvirksomheder og smedevirksomheder, som også er interessant for det nye videnscenter, siger Henning Aaberg, uddannelseschef på EUC Lillebælt.

Men også smede og andre håndværkere, der arbejder med montage og vedligehold af procesanlæg, får glæde af det nye videnscenter.

- Vi skal bidrage til at give en bedre forståelse af, hvordan man arbejder i fødevaremiljøer med høje hygiejnekrav. Mange erhvervsskoler har ikke kompetencer og elever til at lave særlige kurser i hygiejne eller svejsning i rustfri stål til fødevarer. Det kommer vi til at kunne udbyde i hele landet, siger Henning Aaberg.

Industrien får tre centre
2017 til 2020 er der afsat 133 mio. kr. til drift af videnscentre, og så er der afsat 80 mio. kr. til et særligt udstyrsløft til alle videnscentre. Videnscenteret for procesteknologi får omkring 10 mio. kr. til investeringer, der skal bruges på opdateringer af det eksisterende procesudstyr, blandt andet softwareopgraderinger.

- I dag bruges fjernovervågning og styring af procesanlæg ude i virksomhederne, for eksempel styres mange renseanlæg fra et centralt kontrolrum. Det vil vi også gerne undervise de studerende i. Samtidig kan en digitalisering af undervisningen gøre os i stand til at undervise elever, der geografisk sidder i hele landet. De kan styre vores procesudstyr i Fredericia, mens de sidder i Frederikshavn eller København, siger Henning Aaberg.

Unge elever søges
Det er ikke kun software til fjernstyring, der bliver indkøbt til det nye videnscenter.

- Vi skal også investere i et nyt industrielt mikrobryggeri, så eleverne kan få procesteknologien og hygiejneforståelsen ind i praksis. Vi vil gerne have flere unge til at søge mod procesoperatør-uddannelsen, og her skader det nok ikke at kunne lokke med et mikrobryggeri.

- I dag har vi en fin tilgang til procesoperatøruddannelsen, som fint matcher antallet af lærepladser. Men mange er ufaglærte i fødevareindustrien, som kommer ind og får opgraderet deres kompetencer, og hvis vi ikke får flere unge ind i faget, risikerer industrien at komme på hælene i fremtiden, siger Henning Aaberg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072