23948sdkhjf

Svamp gør affald til bioethanol

Forskning gør produktion af bæredygtig bioethanol til industrien ud af landbrugs- og industriaffald.

Det er muligt at producere bioethanol af landbrugs- og industriaffald i eksisterende anlæg på en socioøkonomisk bæredygtig måde. Det viser et forskningsprojekt udført af dr. Ramkumar Nair på Universitetet (högskolan) i Borås, som har verificeret en ny procesmodel.

- Jeg har verificeret en proces, som vi håber vil fungere i industriel skala, når det drejer sig om at bruge eksisterende ethanolfabrikker, siger han. Takket være denne proces vil industrien i Norden være i stand til at blive mere bæredygtig og således bruge landbrugs- eller industriaffald til produktion af bioethanol.

Fra affald til brændsel

Bioethanol anvendes for eksempel som brændstof til biler. Oftest er det hvede, sukkerrør eller majs, der anvendes til ethanolproduktion. I Sverige er hvede mest almindeligt.

- Men det er jo afgrøder, der bruges som menneskeføde, siger Ramkumar Nair og henviser til, at det er mere bæredygtigt, hvis vi kan bruge affald til at lave brændstof.

Ramkumar Nair har nu verificeret en proces, der integrerer første og anden generations ethanolprocesser.

- Det betyder, at landbrugsrester såsom halm, klid og lignende kan bruges til at producere ethanol uden behov for større investeringer i fabrikkerne. Der er allerede alt, hvad der er brug for, og det er muligt at anvende anlæggenes eksisterende reaktorer. Dette fjerner også ulempen ved at bruge fødevarer til at producere brændstof til køretøj, siger Ramkumar Nair.

Den totale metode blev først afprøvet i mindre skala i laboratoriet på Universitetet i Borås, senere på et større anlæg hos Borås Energi og Miljö, og endelig i endnu større skala hos Sekab i Örnsköldsvik, en af Sveriges helt store spillere på bæredygtigheds- og bioteknologifronten. For at kunne gennemføre projektet har man brugt en spiselig, fiberrig svamp, Neurospora intermedia, der anvendes som fødevare i for eksempel Indonesien. Den har en god evne til at producere ethanol, og er også en god ingrediens i dyrefoder på grund af dens høje proteinindhold. Denne svamp er let at dyrke i laboratoriemiljøer.

Projektet vil nu forhåbentlig fortsætte i industrien, der vil udvikle og finjustere processen i større målestok. Hele integrationskonceptet og resultaterne indgår nu i et patenteret ejerskab hos Lantmännen Agroetanol, en partner i Ramkumar Nair’s forskningsprojekt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079