23948sdkhjf

Industriproduktionen steg i januar

Den samlede industriproduktion gik frem med 2,6 procent fra december 2017 til januar 2018. Løftet kom efter et fald i december på 1,4 procent og en stigning i november på 2,2 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I perioden november-januar steg industriproduktionen med 2,3 procent sammenlignet med august-oktober. På trods af trendens knæk i februar 2017 er produktionsindekset for januar på femtehøjeste niveau nogensinde. Alle tal er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling. I faktiske tal steg industriproduktionen 4,9 procent fra januar 2017 til januar 2018 og 8,3 procent i forhold til januar 2016.

Produktionen steg i mere end hver anden branchegruppe
Branchegruppen metalindustri, der vægter 9,2 procent i beregningen af det samlede produktionsindeks, gik frem med 41,7 procent i januar, efter et fald i december på 24,6 procent. De store udsving skyldes særlige forhold omkring en enkelt større virksomhed. Branchegruppen havde i perioden november-januar en produktionstilbagegang på 7,1 procent i forhold til perioden august-oktober.

Branchegruppen elektronikindustri gik frem med 15,2 procent, og branchegruppen kemisk industri og olieraffinaderier med 3,6 procent fra december til januar. Tilsammen vægter disse to grupper 12,8 procent.

Branchegruppen tekstil- og læderindustri havde produktionstilbagegang i januar på 20,0 pct., efter en stigning på 9,0 pct. i december. Nedgangen i januar er bredt fordelt over virksomhederne. Møbler og anden industri havde tilbagegang på 7,1 pct i januar. Tilsammen vægter disse to grupper 11,8 pct.

Stigende eksportomsætning
Industriens samlede omsætning steg 1,5 procent i januar og var i
perioden november-januar på niveau med perioden august-oktober. Størst omsætningsfremgang i januar sås i sektorerne investeringsgodeindistri med en fremgang på 8,6 procent samt fremstilling af varige forbrugsgoder med en fremgang på 2,3 procent.

Eksportmarkedsomsætningen steg 3,7 procent i januar, og hjemmemarkedsomsætningen faldt 2,1 procent. Alle tal er målt i løbende priser og korrigeret for normale sæsonudsving.

Den samlede industriproduktion steg 2,2 procent i november og faldt 1,4 procent i december. Udviklingen i produktionen er nedjusteret med 0,5 procentpoint i november og 2,1 procentpoint i december i forhold til seneste offentliggørelse. Stigningen for året 2017 er ligeledes revideret fra 2,2 procent til 1,8 procent. Revisionerne skyldes forsinkede og ændrede indberetninger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08