23948sdkhjf

Flis giver procesdamp til Novo Nordisk

Den ny kraftværksblok på Asnæsværket i Kalundborg skal primært producere damp til industrien og fjernvarme til Kalundborg by

Den ny flisfyrede Blok 6 på Asnæsværket skal først og fremmest levere procesdamp til Novo Nordisks og Novozymes’ fabrikker i Kalundborg samt fjernvarme til Kalundborg by. Det er dens vigtigste opgave, og der er lavet 20-årige leveringsaftaler med Novo Nordisk og Novozymes.

Blokken kan levere 65 MW fjernvarme og 66 MW damp. Modsat tidligere er elproduktionen sekundær. Blokken vil maksimalt kunne producere 25 MW strøm.

- Vores mål med enheden er, at vi skal være meget fleksible med hensyn til, om vi producerer mest el, varme eller damp, siger projektleder Henrik Boye Jørgensen.

Det vil blandt andet være muligt kun at producere varme og damp uden at producere elektricitet, når elprisen eksempelvis er lav.

Når kraftværksblokken og de tilhørende forsyningsanlæg er færdige vil den have kostet1,2 mia. kroner.

80.000 kbm flis

Et flisfyret kraftværk kræver store mængder brændsel. Der vil ligge op til 80.000 kubikmeter træflis på Asnæsværkets havneanlæg. Havneanlægget er blevet udvidet og forstærket til formålet. Det kan nu modtage 150 meter lange skibe vej kajen, som hver kan rumme op til 40.000 kubikmeter flis.

Store entreprenørmaskiner vil løbende fylde flis i en dagsilo, som kan rumme op til 5000 kubikmeter træflis. Siloen vil løbende føde et transportbånd, der kører flisen op til kedlen.

Hele transportløsningen bliver bygget af finske BMH. Værkets kedel er leveret af finske Valmet Technology, mens turbinen er bygget af tjekkiske Doosan Skoda.

Artiklen er en del af temaet Procesindustri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079