23948sdkhjf

Dansk Metal om Krom 6: Regler for udsugning er helt klare

- Kend jeres udsugning og sikkerhedsudstyr og brug det. Krom 6 er mere kræftfremkaldende end først antaget, slår Dansk Metal fast.

- Der er behov for at gøre noget ved svejserøg, for nogle typer svejserøg indeholder Krom 6, som nok er mere kræftfremkaldende, end vi havde troet. Når grænseværdien bliver sænket, så afspejler det kræftrisikoen.

Sådan siger Jan Toft Rasmussen, der er faglig sekretær på arbejdsmiljøområdet i Dansk Metal.

Læs også: Krom 6 skærper svejseres sikkerhedsfokus

- Vi ser med jævne mellemrum sager med svejsere, der får lungekræft, og de bliver anerkendt som arbejdsskader. Det her er ikke et overstået problem, det er blevet bedre, men det er ikke løst, slår han fast og understreger, at hvis reglerne overholdes, så er man nået langt.

- Reglerne er jo helt klare. Hvis der fremstår svejserøg, skal der være effektiv udsugning, som tager al røg. Og hvis der ikke kan suges, så skal der friskluftforsynet åndedrætsværn på svejsere, og der skal den korrekte rumsugning på, siger Jan Toft Rasmussen, der opfordrer til skærpet fokus på udsugning ved svejsning.

- Virksomhederne skal  kende deres eget ventilationssystem og have kontrol over det. Hvornår udløser det eksempelvis en alarm, og hvor sidder alarmen. Det er der desværre mange, der slet ikke er klar over, og det er ikke godt nok, siger den faglige konsulent.

Arbejd sammen

Jan Toft Rasmussen opfordrer alle til at arbejde sammen om at højne sikkerheden.

- Vi har i dag skrappe krav til selve svejseren, men det her handler også om at få folk til at bruge sug og åndedrætsværn. Man skal gribe ind fra både arbejdsgiversider og fra arbejdsmiljøorganisation og som kollega, hvis udstyret ikke bliver brugt. Det er almindelig kollegial adfærd, for hvis der ikke bliver suget ud, så ryger røgen videre ud i lokalet. Det når at sprede sig i området, siger han og erkender i samme åndedrag, at der er masser af plads til forbedring.

- Man har pligt til at bruge de sikkerhedsforanstaltninger, der er stillet til rådighed, men vi må også erkende, at udstyret ikke bliver brugt ordentligt, og at der er brug for en ret stor adfærdsændring, siger Jan Toft Rasmussen.

Artiklen er en del af temaet Krom 6.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078