23948sdkhjf

Teknisk chef: Mobil robot har givet et helt nyt flow på fabrikken

TN Værktøjsslibning i Bjæverskov på Sjælland har investeret i en MiR-robot med et topmodul fra ROEQ.

TN Værktøjsslibning fremstiller højteknologiske specialværktøjer til metalindustrien med en stor andel af eksport, og robotten bruges til at fragte de producerede specialværktøjer fra CNC-maskinerne rundt til de mange arbejdsstationer på fabrikken.

En manuel proces

Før robotten begyndte at rulle, blev værktøjerne kørt manuelt rundt i lokalerne, og det gav spildtid for operatøren, og det gav flaskehalse foran maskinerne.

- Vi havde blandt andet meget spildtid på den station, hvor vi lasergraverer vores værktøjer. Det sker i et rum for sig selv. Herfra har operatøren typisk kørt 10 kasser på en gang hen til polering, og derfra skal de så videre ind til belægning, forklarer Steen Rasmussen, som er teknisk chef hos TN Værktøjsslibning.

Og den manuelle vogn med de 10 kasser specialværktøjer var en flaskehals. Den flaskehals er væk nu, hvor MiR-robotten kører rundt med en enkelt eller to kasser ad gangen.

- Før kunne noget stå en halv dag, inden det var kommet videre i produktionen, men nu kommer der to kasser i et flydende flow. Det er en klar forbedring, der gør, at emnerne kommer hurtigere videre fra stationerne, siger Steen Rasmussen.

Vil gå skridtet videre

Den tekniske chef er generelt rigtig godt tilfreds med løsningen.

- Robotten kører hele tiden, og jeg er mest imponeret over, hvor få stop den har. Det er jo rigtig godt, for der skal bare ikke være tekniske problemer med sådan en løsning her, siger han.

Steen Rasmussen kalder det stort set umuligt at lave et komplet regnestykke på gevinsten ved robotten, men gevinsten er væsentlig.

- Alene på graveringsdelen sparer vi meget tid, og jeg vil tro, at vi får værktøjerne en halv dag hurtigere igennem nu i forhold til tidligere, vurderer han.

Samtidig slår han fast, at værktøjssliberiets automationsrejse langt fra er slut.

- Min drøm er, at vi kommer til at bruge robotten, så den selv kan gribe kasser med værktøjer og sætte dem op på stativerne. Og det kan også godt være, at vi skal bruge en robot mere, siger han.

Løsningen hos TN Værktøjsslib består af en MiR250 robot med ROEQ TML topmodul, og løsningen er købt gennem Technicon.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094