23948sdkhjf

Nyt projekt skal tæmme spændinger i metalkonstruktioner

Nyt projekt på Teknologisk Institut skal tæmme og klarlægge spændinger i metalkonstruktioner

Virksomheder og vidensinstitutioner fra hele Norden har netop været samlet på Teknologisk Institut for at diskutere rest-spændinger og dele praktiske erfaringer med metallers performance.

Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Arrangement blev afholdt i samarbejde mellem Nordic Residual Stress Group og det aktuelle projekt Easi-Stress, som ledes af Nikolaj Zangenberg, Teknologisk Institut.

Vi vil gøre de danske virksomheder opmærksomme på de nye muligheder, der er for både at måle, modellere og manipulere spændinger i metaller. Nikolaj Zangenberg, projektleder Teknologisk Institut

Baggrunden for projektet er, at spændingerne reducerer materialernes performance, men er svære at måle. Der anvendes derfor ved konstruktion ofte konservative sikkerhedsfaktorer, der spilder både materiale og penge.

- Vi vil gøre de danske virksomheder opmærksomme på de nye muligheder, der er for både at måle, modellere og manipulere spændinger i metaller, siger Nikolaj Zangenberg, der på seminaret præsenterede det europæiske Easi-Stress projektet.

I projektet samarbejder Teknologisk Institut blandt andet med Rolls-Royce for at standardisere nye neutron- og synkrotron-teknikker til spændingsmåling.

Fremviste røngtenudstyr

Arrangementets første dag bød på en hands-on workshop, hvor bl.a. Siemens-Gamesa Renewable Energy og Teknologisk Institut fremviste røntgenudstyr til at måle rest-spændinger i overfladen af metalkomponenter.

- Vi har indrettet et ”Residual Stress Showroom” på Teknologisk Institut i Aarhus, hvor virksomheder kan få en snak om mulighederne og få målt spændinger på test-komponenter, siger seniorspecialist Hanna Leemreize, der står for laboratoriet.

Mange store virksomheder havde fundet vej til arrangementet, herunder Grundfos, SSAB, Volvo, Scania, Lesjøfors, SKF og Hydro foruden universiteter og institutter. DAMRC demonstrerede spændingsrelaksation med vibrationteknik og DTU hul-boring.

Andendagen var et seminar afholdt i regi af Nordic Residual Stress Group, der for første gang var uden for Sverige. På arrangementet fortalte Lundin Stress Service om spændingsmåling med ultralyd af toghjul og Siemens-Gamesa berettede om deres arbejde med restspændinger i forbindelse med lejer, støbte komponenter og svejsninger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079