23948sdkhjf

Hannover Messe sætter fokus på AI

Under årets Hannover Messe vil messen og udstillerne sætte fokus på emnet “AI in manufacturing” – bedst oversat til ”AI i procesindustrien”. 

Sammen med emner som procesoptimering vil udstillerne fokusere på kunstig intelligent inden for simulering, test og produktudvikling. Såkaldte generativ AI er også på vej ind i industrien. Derfor vil årets messe tilbyde guidede ture, diskussioner og adskillige virksomheder, der udstiller AI-værktøjer og bruger-cases fra robotteknologi til produktionsceller.

Det oplyser Hannover Messe i en pressemeddelelse.

Ifølge professor Sepp Hochreiter fra JKU Linz Universitetet i Østrig er den eneste vej til fortsat høj konkurrenceevne i virksomheder at koble AI sammen med deres procesautomation. Han anbefaler industrien ”at den ikke træder ved siden af nu”. AI adskiller sig meget fra mange andre sektorer, og det handler ikke kun om ren dataopsamling og -behandling.

Vil reducere udviklingstid med 50 procent

I dag kan prototyper ofte udvikles hurtigt, men udfordringen i industrielle AI-projekter – ud over dataopsamlingen og -behandlingen – i integration af applikationen til et givent fabriksmiljø eller en produktionslinje. 

AI som plug-and-play er også en sjældenhed. Hannover Messe 2023 er derfor et ideelt samlingspunkt, hvor udviklere af AI-løsninger og software-ingeniører kan mødes for i fællesskab at udvikle industrielle AI-produkter eller -processer. Modsat fortiden, hvor fokus var på bruger-cases, hvor fejl eller anormaliteter blev opdaget eller forudset, så er fokus for industrien i 2023 procesoptimering og brug af AI til simulering, test og produktudvikling.

På messens andendag vil virksomheden Monolith AI vise en løsning til simulering af mekanisk design som en del af en industriel AI-event på scenen for Industrial Transformation i hal 3. 

Monolith AI’s tilgang til AI går ud over den ellers boomende simuleringsindustri. Hver simulering udformer en model, hvor designerne kan stole på den anvendte real-time data. Det betyder, at mekanisk design kan gå uden om utallige testprocedurer. Dertil kommer, at AI giver forslag til designerne om deres produkter, igen baseret på real-time data. Det britiske firma har sat sig nogle meget ambitiøse mål: I 2026 er målet at reducere udviklingstiden for 100.000 ingeniører med 50 procent. 

Under den nævnte event vil maskinproducenten, Hawe Hydraulik, også rapportere, hvordan man bruger ”reinforcement learning” i udviklingsfasen og implementerer teknologien i processerne.

AI-værktøjer til inspiration

Generativ AI, for eksempel i form af DALL-E værktøjet, vil også forandre industriel produktudvikling, da designeren vil modtage support fra en såkaldte ”intelligent agent”. Festo, der også udstiller, har arbejdet med reinforcement learning i sine produktionsprocesser i flere år. 

Næste skridt involverer brugen af generative algoritmer til produktudvikling. OpenAI har for nyligt offentliggjort 3D-modeller til DALL-E. Udfordringen for industrien – ud over 3D – er, at produkterne også skal være bevægelige. Ud over Festo, der tager sin nyeste cobot med på messen, er det også et tema, som Autodesk beskæftiger sig med på Hannover Messe.

Integration af machine-learning i processerne bliver også diskuteret af leverandørerne af proceskontroludstyr. Siemens har eksempelvis fokus på at levere ML Ops, hvor ingeniører stiller pålidelige machine-learning modeller til rådighed for effektiv produktion med kontinuert vedligeholdelse. Siemens vil også give et indblik i et AI-projekt på en kunde-site under Industrial AI-eventen på messens andendag.

De besøgende vil også finde AI-værktøjer og bruger-cases til inspiration i messehallerne. Omron præsenterer et Cell-Line Control System, mens Beckhoff viser sine vision-løsninger, og Dürr præsenterer sin DXQanalyze-produktfamilie. Løftet er, at en omfattende logging af alle tilstedeværende processer gør det muligt at detektere fejl i produktkvaliteten eller slid på maskinerne i real-time. Systemet bruger data koncentreret på et højere niveau til at danne egne konklusioner om funktionen af de individuelle procestrin i hele værdikæden baseret på en dokumenteret produktkvalitet.

Årets Hannover Messe foregår fra 17. til 21. april.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156