Choose language Home > Article displaySkip Navigation Links Thursday 24 April 2014
Advertising / Contact  

Jobkort åbner for løndumping
19 March 2010 kl. 13:00 / Virksomheder
Print Tip Debat
Da regeringen i 2008 sænkede kravene i jobkortordningen, ændrede arbejdsgiverne adfærd med det samme. Nye tal viser nu, at meget få udlændinge kommer ind i Danmark, fordi vi specifikt mangler folk med deres uddannelse. I stedet er der sket et markant skifte, så langt størstedelen af den højtuddannede arbejdskraft fra tredjelande sluses ind via den såkaldte beløbsordning. Her giver en årsløn på 375.000 giver fri adgang til det danske arbejdsmarked, advarer Ingeniørforeningen i Danmark.
- Der er ingen tvivl om, at vi skal kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Danmark, men det skal være de rigtige, vi tiltrækker. På ingeniørområdet har vi behov for mennesker med særlige kvalifikationer og specialviden, som kan give værditilvækst i de danske virksomheder. Men sådanne folk går altså ikke for en månedsløn på godt 31.000, siger Morten Thiessen, formand for Ingeniørforeningens arbejdsmarkedsudvalg.
Morten Thiessen ønsker, at beløbsgrænsen igen sættes op til 450.000, ikke mindst fordi antallet af udlændinge, der kommer ind via den såkaldte positivliste, er faldet drastisk. Positivlisten opregner en lang række uddannelser, og et job indenfor disse fag giver direkte adgang til det danske arbejdsmarked, fordi vi mangler deres kompetencer. På listen figurerer fx ingeniører og læger.
Når folk kommer ind på positivlisten, bliver de relevante fagforeninger hørt, hvis myndighederne er i tvivl om, en ansøger tilbydes de rette ansættelsesvilkår. På den måde sikrer man, at udenlandske medarbejdere f.eks. ikke får mindre i løn end sine danske kolleger med lignende arbejdsopgaver.
- Vi har, i Ingeniørforeningen, flere gange sat en stopper for nogle lige lovligt fantasifulde arbejdsgivere, der mente, at de udenlandske specialister skulle aflønnes for lavt eller på uigennemsigtige måder, siger Morten Thiessen
Nye tal viser desuden, at de ingeniører, der rent faktisk er kommet ind via positivlisten sidste år, får markant lavere løn, end de ingeniører, der kom ind via positivlisten i 2007 og tidligere. Ingeniørlønninger omkring 30.000 kroner om måneden huer ikke formanden for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg.
- De ingeniører, der kommer ind på de vilkår, vil typisk ikke være de specialister, som er uundværlige for danske virksomheder. I stedet konkurrerer de direkte med de ledige ingeniører, vi allerede har i Danmark. Og i den konkurrence bliver "de ordentlige virksomheder" og arbejdsvilkårene taberne, siger Morten Thiessen.
mola
 
 
Show original picture
Morten Thiessen, formand for Ingeniørforeningens arbejdsmarkedsudvalg.
 Also read...
26 May 2010 kl. 10:30
Kvinde i spidsen for Ingeniørforeningen
12 April 2010 kl. 14:00
Danmark skal tiltrække de rigtige ingeniører
18 March 2010 kl. 13:00
Ingeniørstuderende frygter ledighed
5 March 2010 kl. 13:00
Danmark skal ikke tiltrække højtuddannede løntrykkere
25 January 2010 kl. 13:00
IDA vil have unge i job - ikke i pasningsordning på universiteterne
18 September 2009 kl. 6:00
Næsten hver anden nyuddannet ingeniør uden job
7 September 2009 kl. 11:00
IDA kræver initiativer for højtuddannede arbejdsløse
19 August 2009 kl. 10:00
IDA efterlyser politisk mod til arbejdsmarkedsreform
Tip a friend...
Your name:
*
Your email:
*
To email:
*


0
Post a comment!
Here you may express your opinion.
In order to participate in the debate, you must be logged in.
If you are not a registered user, you can create a new account by following this link. The registration process only takes a minute.
LOG IN
Email:
Password:
Remember me
New user
Forgot password
No comments posted yet.

All material on this site is protected by the law regarding copyright. Pictures and text may not be copied, sold or distributed further without permission.
Jern og Maskinindustrien
Smedeholm 12-14, 1. th., DK-2730 Herlev | Tel: +45 70 11 37 00 | Email:
red@jernindustri.dk