Choose language Forside > ArtikelvisningSkip Navigation Links Fredag 27. februar 2015
Annoncepriser / Kontakt  

Jobkort åbner for løndumping
19. marts 2010 kl. 13:00 / Virksomheder
Print Tip Debat
Da regeringen i 2008 sænkede kravene i jobkortordningen, ændrede arbejdsgiverne adfærd med det samme. Nye tal viser nu, at meget få udlændinge kommer ind i Danmark, fordi vi specifikt mangler folk med deres uddannelse. I stedet er der sket et markant skifte, så langt størstedelen af den højtuddannede arbejdskraft fra tredjelande sluses ind via den såkaldte beløbsordning. Her giver en årsløn på 375.000 giver fri adgang til det danske arbejdsmarked, advarer Ingeniørforeningen i Danmark.
- Der er ingen tvivl om, at vi skal kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Danmark, men det skal være de rigtige, vi tiltrækker. På ingeniørområdet har vi behov for mennesker med særlige kvalifikationer og specialviden, som kan give værditilvækst i de danske virksomheder. Men sådanne folk går altså ikke for en månedsløn på godt 31.000, siger Morten Thiessen, formand for Ingeniørforeningens arbejdsmarkedsudvalg.
Morten Thiessen ønsker, at beløbsgrænsen igen sættes op til 450.000, ikke mindst fordi antallet af udlændinge, der kommer ind via den såkaldte positivliste, er faldet drastisk. Positivlisten opregner en lang række uddannelser, og et job indenfor disse fag giver direkte adgang til det danske arbejdsmarked, fordi vi mangler deres kompetencer. På listen figurerer fx ingeniører og læger.
Når folk kommer ind på positivlisten, bliver de relevante fagforeninger hørt, hvis myndighederne er i tvivl om, en ansøger tilbydes de rette ansættelsesvilkår. På den måde sikrer man, at udenlandske medarbejdere f.eks. ikke får mindre i løn end sine danske kolleger med lignende arbejdsopgaver.
- Vi har, i Ingeniørforeningen, flere gange sat en stopper for nogle lige lovligt fantasifulde arbejdsgivere, der mente, at de udenlandske specialister skulle aflønnes for lavt eller på uigennemsigtige måder, siger Morten Thiessen
Nye tal viser desuden, at de ingeniører, der rent faktisk er kommet ind via positivlisten sidste år, får markant lavere løn, end de ingeniører, der kom ind via positivlisten i 2007 og tidligere. Ingeniørlønninger omkring 30.000 kroner om måneden huer ikke formanden for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg.
- De ingeniører, der kommer ind på de vilkår, vil typisk ikke være de specialister, som er uundværlige for danske virksomheder. I stedet konkurrerer de direkte med de ledige ingeniører, vi allerede har i Danmark. Og i den konkurrence bliver "de ordentlige virksomheder" og arbejdsvilkårene taberne, siger Morten Thiessen.
mola
 
 
Vis originalbillede
Morten Thiessen, formand for Ingeniørforeningens arbejdsmarkedsudvalg.
 Læs også...
26. maj 2010 kl. 10:30
Kvinde i spidsen for Ingeniørforeningen
12. april 2010 kl. 14:00
Danmark skal tiltrække de rigtige ingeniører
18. marts 2010 kl. 13:00
Ingeniørstuderende frygter ledighed
5. marts 2010 kl. 13:00
Danmark skal ikke tiltrække højtuddannede løntrykkere
25. januar 2010 kl. 13:00
IDA vil have unge i job - ikke i pasningsordning på universiteterne
Tip en ven...
Dit navn:
*
Din email:
*
Til email:
*


0
Skriv en kommentar!
Her har du mulighed for at skrive din uforbeholdne mening.
For at kunne deltage i debatten, skal du være logget ind.
Er du endnu ikke oprettet som bruger kan du gøre det her. Det tager kun et øjeblik.
LOG IND
Email:
Password:
Husk mig
Ny bruger
Glemt password
Der er endnu ingen kommentarer til artiklen.

Al materiale på dette site er beskyttet af loven om ophavsret. Billeder og tekst må ikke uden tilladelse kopieres, sælges eller videredistribueres.
Jern og Maskinindustrien
Smedeholm 12-14, 1. th., DK-2730 Herlev | Tel: +45 70 11 37 00 | Email:
red@jernindustri.dk