23948sdkhjf

Emner løftes uden kontakt hos Bosch Rexroth

Bosch Rexroth løfter emner uden direkte kontakt og har dermed en elegant løsning til emner, der ikke skal ridses eller berøres. Også porøse emner (åben struktur) såsom stofmaterialer og glasfibervæv o.l. der, normalt ikke kan løftes med vakuum-sugekopper, ujævne emner, emner med huller i, fødevarer samt emner med meget fin overflade er de oplagte målgrupper.
Første gang man ser griberen fra Rexroth tænkes umiddelbart på vakuum-sug, men det er faktisk det stik modsatte, der sker, når Non Contact Transport-værktøjet arbejder:

- Luften blæses ud af griberen på en specialdesignet griber. Herved skabes et lavere differentialtryk, der får emnet til at løfte sig op mod luftstrømmen. Emnet flyder således på en lille luftpude under griberen. Det er det gammelt kendte Bernoulli princip, vi anvender, oplyser salgsingeniør Henrik Stormholt fra Factory Automation, Bosch Rexroth.

De fysiske principper bag griberen er ikke nye, men Rexroth har forfinet teknologien og udviklet griberen, så det ikke blot er fysisk teori, men derimod et stykke anvendeligt værktøj til automationsbranchen:

- Til pick-and-place-opgaver, hvor emnernes overflade er meget delikat, er det en klar fordel at kunne flytte rundt på emnerne uden at have kontakt. Det kan være emner som CD’er, DVD’er, solceller eller printkort. Her er det jo vigtigt, at en griber ikke kommer til at ridse eller ødelægge noget, siger Henrik Stormholt.

Andre anvendelsesområder er, hvor emnerne er fedtede, støvede, varme, våde eller på andre måder vanskelige. Til automationsdage hos Flextek i efteråret blev griberen demonstreret med en robot fra Universal Robots, og det emne, man flyttede rundt på, var et stykke knækbrød.

Bredt program

Bredden i griber-programmet afslører en stor tiltro til teknologien og forventninger om anvendelighed.

Enhedens hus kan enten leveres i aluminium eller i polyetheretherketone (PEEK), det sidstnævnte er et særdeles hårdt og kemisk resistent plastmateriale med FDA Approval. Der er forskellige muligheder for geometri, og programmet indeholder løsninger, der kan levere holde-kræfter på mellem 0.9 og 9 Newton for aluhusene og mellem 2.5 og 12 Newton for kunsstofhuset. Begge løsningstyper arbejder med tryk på mellem 1 og 7 bar og kan fungere i temperaturer mellem 5 og 60 graders celcius.

I Danmark er der allerede flere virksomheder som eksempelvis Nunc A/S, der anvender Bosch Rexroths NCT-gribere.Ÿ
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079