23948sdkhjf

Trumpf maskininvestering giver Metafix nye opgaver

For at sikre fortsat konkurrencedygtighed har Hadsund-virksomheden Metafix A/S investeret i ny automatisk Trumpf Trumatic 6000 kombimaskine til stans og laserskæring leveret af AVN Pladeteknik A/S.
Der bliver investeret kraftigt i automationsudstyr i de danske virksomheder i disse år for at sikre konkurrenceevnen fremadrettet. En af de virksomheder, der er med fremme på bølgen, er Hadsund-virksomheden Metafix, der for fem måneder siden tog en splinterny Trumpf Trumatic 6000 kombimaskine til revolverstansning og laserskæring i brug. Maskinen er udstyret med automatisk load og unload funktion af pladerne, således at den kan køre ubemandet drift.

- Der er ingen tvivl om at automatiseret drift er vejen frem, hvis vi fortsat skal have produktion i Danmark, mener direktør Anders Krogh fra Metafix.

Det er meningen at maskinen med tiden skal køre i døgndrift.

- Det er vores hensigt, at maskinen skal køre ubemandet drift aften og weekend, mens der skal produceres mindre serier på daghold, forklarer han.

- Vi har dog endnu ikke fået maskinen fyldt op med de store serier, som det kræver at køre ubemandet drift i så mange timer. Men vi kan mærke at interessen er der og at vi har helt anderledes muligheder for at byde ind på den slags arbejde end vi havde før.

Maskinen har ikke tilført virksomheden nye bearbejdningsprocesser. Det nye er, at det forgår i samme bearbejdning og derved spares håndteringstid.

- Maskinen er omkring 30 procent hurtigere i ren bearbejdningstid end vores ældre maskiner. Men den helt store gevinst er den håndtering vi undgår imellem processerne. Udover stans og skæring kan maskinen også formgive, rulle gevind og gravere mekanisk, og at alle disse operationer kan fremstilles i samme ombæring, er det, der gør den helt store forskel for os, siger Anders Krogh.

Nu skal virksomheden lære at udnytte de nye kompetencer fuldt ud.

- Vi skal lære at se de muligheder det giver os hele vejen rundt. Det nytter intet, at operatøren ved hvad maskinen kan, hvis konstruktørerne af emnerne ikke ved det. Derfor skal hele organisationen lære at se de nye muligheder.

Opbygning af cellen

Maskinen en Trumpf Trumatic 6000 er forsynet med en Sheet Master til ilægning af plader og udsortering af emnerne efter bearbejdning.

- Pladerne som skal bearbejdes stables i den rækkefølge, som de ønskes bearbejdet. Der kan sagtens ligge plader af forskellige tykkelser, som skal bearbejdes ind i mellem hinanden. Bare maskinen har fået besked på hvor meget den skal producere af hver type, så skal den nok holde styr på det, fortæller salgskonsulent Bo Beermann fra AVN pladeteknik.

Efter bearbejdning er der flere måder at udsortere emnerne på.

- Sheet Masteren kan stable emnerne i en af de seks pallepladser, som maskinen råder over. Så bliver emnerne stablet pænt i stakke og er klar til videre forarbejdning i for eksempel en kantbukker med robot: Dette er dog ikke den eneste udsorteringsmulighed.

- Emner op til 500x500 millimeter kan efter stans eller laserskæring falde direkte ned i en af de to udfaldsklapper, hvor de sorteres ud i en af fire kasser, der let kan transporteres videre med løftevogn.

- Her er emnerne så ikke stablet pænt, men det er en hurtigere operation blot at lade emnerne falde. Men det afhænger af hvad emnerne skal i den efterfølgende proces, hvilken metode der er mest optimal at benytte, fortæller Bo Beermann

Laserskæren er på 3,2 kilowatt som er optimal til de max 8 millimeter plader maskinen kan bearbejde. Maskinen er udstyret med 19 stanseværktøjer på baren og 40 ekstra værktøjer i en værktøjsstation ved siden af maskinen, der er automatisk skift af værktøjerne mellem baren og værktøjsstationen.

- Alle 59 stanseværktøjer er med trinløs indeksering 360 grader rundt, og der kan køres med fuld værktøjsstørrelse på alle pladser, fowrklarer Bo Beermann.

- Maskinen er udstyret med hydrauliske pladekløer og alt omkring cellen er optimeret så der ikke opstår driftsforstyrrelser ved bemandings fri drift. Ÿ

Fakta om Metafix

Metafix er en virksomhed, som håndterer alt inden for metalbearbejdning, og er hjemhørende i Hadsund tæt ved Mariager Fjord.

Med udgangspunkt i en stor og moderne maskinpark er virksomhedens kernekompetencer inden for metalbearbejdning, pulverlakering, elektropolering, pladebearbejdning, 3D konswktioner og robotsvejsning. Virksomheden tilbyder komplette løsninger med stansning, laserskæring, fræsning, presning, valsning, svejsning og overfladebehandling samt efterfølgende montage og forsendelse.

Virksomheden er ofte med fra udvikling og fremstilling af prototyper til totalleverancer af de færdige produkter. En systematisk kvalitetskontrol sikrer, at leverancerne altid er i henhold til de aftalte krav.

.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079