23948sdkhjf

Svejsning på toppen

Det summer af koncentreret tankevirksomhed i det klasselokale på Metal College Aalborg, hvor 23 deltagere på uddannelsesforløbet "National svejsekoordinator" er samlet.
De 23 svejskoordinatorelever er i gang med opgaveløsning på modulet "Faglig regning og matematik". Det er et af otte moduler, der udgør det nye forløb, der er godkendt som AMU-moduler og er udviklet i tæt dialog med DS Håndværk & Industri og DI.

DS-Håndværk & Industri er selv repræsenteret på holdet med fagkonsulent Steffen Mose:

- Der er mindst 500 virksomheder, som bliver berørt af de nye krav. Derfor er det vigtigt, at vi får nogle flere af sted på dette kursus, og det er nemmere at motivere, når man selv har været der, siger han

Fremtidige krav

Efter gennemførelsen af National svejsekoordinator, vil deltagernes virksomheder kunne leve op til de kommende krav for bygningsstål, hvor virksomhederne selv skal kunne håndtere kvalitetsstyring og den krævede dokumentation i henhold til DS/EN 1090-serien, når de fremstiller blivende bygnings- og konstruktionskomponenter. Det kræver, at virksomheden har en sådan svejsekoordinator – eller køber sig til assistance ude fra.

Derfor er der også allerede fyldt godt op på de første hold af den nye uddannelse på Metal College Aalborg. At det er afgørende for virksomhederne, er der allerede eksempler på. Således er det det første krav, der stilles, hvis man vil deltage i byggeriet af den kommende Fermer Bælt-forbindelse.

Afgørende konkurrenceparameter

- Kravet om, at projekter skal udføres i henhold til DS/EN 1090-kravene, er også allerede skrevet ind i alle nye udbud fra Forsvaret, fortæller faglærer Søren Nielsen. Dermed bliver det også en afgørende konkurrenceparameter for virksomhederne. Det kan allerede mærkes.

- Der er flere af deltagerne på det første kursus, der er begyndt at skrive på deres hjemmeside, at de vil kunne leve op til de nye krav," beretter faglærer Jan Starberg Jespersen. Og det, at de kan leve op til de nye krav, betyder, at de har fået nye opgaver og endda kan sælge deres viden ud af huset i form af konsulentopgaver for virksomheder, der ikke selv har en godkendt svejsekoordinator.

En af de virksomheder, som er ved at ruste sig til fremtiden er HRS A/S, hvor Klaus Varenholt er i Korsør-afdelingen.

- Vi har meget servicearbejde på og bygning af stålkonstruktioner, derfor skal vi have en svejsekoordinator. Vi kan til større opgaver trække på en svejseingeniør i afdelingen i Kalundborg. Men med dette kursus kan jeg klare den daglige dokumentstyring og koordination, fortæller han.

Direkte besparelser

Men uddannelsen på National svejsekoordinator er ikke alene en form for fremtidssikring. Også på den korte bane kan den give gevinst.

- Jeg har allerede efter de første moduler kunnet gå direkte hjem og bruge det til noget. Ved at være mere opmærksomme på svejsemål og tolerancer har vi kunnet reducere spild og fået nogle direkte besparelser, fastslår Ib Andressen fra Bobach Stålentreprise A/S, Aalborg Øst.

Derfor er der vel ikke noget at sige til, at der er allerede tilmeldt 80 deltagere på de kommende kurser. Men efter de mange henvendelser at dømme, vil der blive behov for adskillige flere kurser.

- Det vil give et kvalitetsløft i virksomhederne, der ved at bruge nye redskaber og ny viden bliver bedre end deres konkurrenter, konstaterer faglærer Søren Nielsen. jli
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078