Choose language Forside > ArtikelvisningSkip Navigation Links Onsdag 4. marts 2015
Annoncepriser / Kontakt  

Fremtidens laserskæreteknologi udvikles af dansk team
31. august 2010 / Metal / Af Svend Emme red@jernindustri.dk
Print Tip Debat
Med finansiering fra Højteknologifonden er et dansk forskerteam med basis på Ålborg Universitet og med senioringeniør Flemming Ove Olsen, IPU, som projektleder i gang med at udvikle et nyt koncept for laserstrålestyring, der kan blive et kvantespring for laserskæring i metalindustrien. Projektet, der har fået navnet ROBOCUT, starter i andet halvår 2010.
LASERSKÆRETEKNOLOGI
Højteknologifonden, der årligt råder over et trecifret millionbeløb til støtte for danske teknologiudviklings projekter, står bag et meget spændende laserprojekt, som har fået navnet Robocut. Det er baseret på et patentanmeldt multistråleprincip, hvor skæringen sker med et komplekst strålemønster i stedet for en rund laserstråle, og hvor de nye fiberlaseres unikke evne til at kunne fokusere på et ekstremt lille areal udnyttes til at danne komplekse strålemønstre.
I projektbeskrivelsen hedder det: Robocut-teknologien vil muliggøre væsentlig hurtigere, billigere og mere fleksibel skæring end både CO2 laserskæreteknologien og den fiberlaserskæreteknologi, der for tiden er ved at blive udviklet globalt. Kernen i Robocut-teknologiudviklingen er opbygningen af skærehovedet.
Kæmpe udfordring
Som der står i en pressemeddelelse fra Højteknologifonden er det projektets vision at udvikle en ny robotbaseret laserskæreteknologi der kan udkonkurrere den nyeste state of the art laserskæringsteknik. Det synes umiddelbart at være en gigantisk udfordring, al den stund at der både i Europa, i USA og i Fjernøsten allerede findes en længe etableret kapitalstærk forskning og udvikling af lasersystemer til metalbearbejdning.
Men bag idekonceptet står senioringeniør Flemming Olsen, IPU, der har mere end 30 års erfaring med teknologiudvikling og implementering inden for industriel laserteknologi. Flemming Olsen fik den grundlæggende ide til Robocut teknologien i 2006, da han var professor i laserteknologi på DTU.
Ideen som Flemming Olsen har arbejdet meget med er netop at anvende en laserstråle bestående af en hovedstråle omgivet af, eller måske nærmere støttet af, flere mindre laserstråler.
Robocut er baseret på fiberlaser
Men hvorfor en flerstråleteknik, kan man spørge sig. Forklaringen finder man i projektbeskrivelsen, som vi skal nærmere skal redegøre i en senere artikel. Men her i en kort version kan den forklares med følgende engelske citat i vor oversættelse:
Fortsættes...
1
2
 
Side 1 af 2
 
 
Billedgalleri (1/2)
Vis originalbillede
Mønstret for smeltens flydning i keyhole lasercutting. Det er flydningen der skaber problemer.
Højteknologifonden
Højteknologifonden har i 2010 DKK 250 mio. til medfinansiering af udvikling af nye produkter og teknologier. Formålet med fonden er at styrke den danske konkurrenceevne i forhold til resten af verden og at skabe nye danske arbejdspladser.

Virksomheder kan ved succesfuld anvendelse af programmet få: DKK 5 - 75 mio. til teknologi og produktudvikling.

Muligheder for støtte fra Højteknologifonden:

Mulighederne er til stede for såvel små som store virksomheder, uanset branche og teknologiniveau. Det afgørende er at virksomheden står over for en teknologisk udfordring eller har en projektide til at løse en teknologisk/ samfundsmæssig problemstilling.

Yderligere information om fonden dets støttemuligheder kan hentes på nettet.

Mere om fiberlaserskæring:

Læsere, der er interesserede i at læse mere om fiberlaserteknologien kan med fordel kaste et blik på det næste pladebearbejdningstema, der udkommer den 28. september, hvor vi bringer nyt fra de to norditalienske producenter af fiberlaserskæremaskiner, Salvagninni og CY Laser. jli
 Læs også...
23. august 2011
KUKA præsenterer avanceret robotløsning
8. august 2011 kl. 13:00
Revolutionerende vindmølletårn fra Ib Andresen Industri
6. juni 2011 kl. 14:00
Projekt skal give high-tec aluminiumsoverflader
3. marts 2011 kl. 8:45
Udvikling af grøn produktion får stort millionbeløb
21. januar 2011 kl. 11:30
Kuka og Aalborg Universitet indgår samarbejde
10. december 2010 kl. 8:30
Danmark ønsker et EU-patent
12. november 2010 kl. 9:30
Plastindustrien styrker automatiseringen
21. oktober 2010 kl. 12:30
Ny tysk robotgeneration
7. oktober 2010 kl. 10:30
Optimeret kølemiddelpumpe
10. september 2010 kl. 9:00
Iværksættere glemmer deres rettigheder
Tip en ven...
Dit navn:
*
Din email:
*
Til email:
*


0
Skriv en kommentar!
Her har du mulighed for at skrive din uforbeholdne mening.
For at kunne deltage i debatten, skal du være logget ind.
Er du endnu ikke oprettet som bruger kan du gøre det her. Det tager kun et øjeblik.
LOG IND
Email:
Password:
Husk mig
Ny bruger
Glemt password
Der er endnu ingen kommentarer til artiklen.

Al materiale på dette site er beskyttet af loven om ophavsret. Billeder og tekst må ikke uden tilladelse kopieres, sælges eller videredistribueres.
Jern og Maskinindustrien
Smedeholm 12-14, 1. th., DK-2730 Herlev | Tel: +45 70 11 37 00 | Email:
red@jernindustri.dk