23948sdkhjf

Den europæiske industri omstrukturerer

Det europæiske rustfri stålmarked har indtil videre ikke været påvirket af de negative følger af den svækkede økonomi og euro-krisen. Efterspørgslen fra slutbrugere forblev stabil i januar. Særligt efterspørgslen fra procesindustrien – den største forbruger af rustfrit stål i Europa – forblev robust, oplyser Damstahls seneste månedsrapport fra februar.
Finske Outokumpu planlægger at overtage Inoxum ‘til den operationelle ledelse af Outokumpu‘ for 2,7 mia. euro, hvilket blandt andet inkluderer en kontant betaling af 1 mia. euro til ThyssenKrupp.

Virksomheden har ifølge Damstahls rapport planlagt at lukke smelteværker i Tyskland (Krefeld ved udgangen af 2013 / Bochum ved udgangen af 2016) og reducere koldvalsning af tynde plader i Sverige. Dette vil øge kapacitetsudnyttelsen i Tornio og Terni betydeligt. Outokumpu har til hensigt inden udgangen af i år at gennemføre aftalen, som nu ligger til godkendelse hos EU-Kommissionen.

Ud over synergier og besparelser er formålet bag handlen at skabe en stærk modpart til den kinesiske dominans på det globale rustfri marked. TISCO og Baosteel planlægger en udvidelse til en årlig produktion på mellem 4 og 5 millioner t, og Inoxum vil være på samme niveau, når den nye fabrik i Alabama i 2013 er fuldt kørende. Kina eksporterede i 2011 næsten to millioner ton, hvilket er ny rekord, heraf ca. 200.000 ton til Europa. Særligt i første halvår 2011 kom der store mængder fra Kina, hvilket faldt en smule i andet halvår. Den fortsat voksende prisforskel mellem Europa og Kina – p.t. ca. 200 euro - gør igen Europa til et mere attraktivt marked for materiale fra Kina.

Den europæiske produktion af rustfrit råstål var - bortset fra sommermånederne – næsten i alle måneder på et niveau højere end 600.000 ton. Fortsat højt niveau i 4. kvartal 2011 inkl. november men faldt betydeligt i december, hvor produktionen dykkede med uventet kraft (- 33%).

Den samlede produktion af rustfrit stål i Sverige og Storbritannien steg i 2011 med 12%, mens de tyske værker i 2011 producerede samme mængde rustfrit råstål som i 2010.

De europæiske værker led også i 4. kvartal 2011 under lav indtjening. De største europæiske værker håber at præstere overskud i løbet af de første tre måneder af 2012. Særligt den øgede efterspørgsel fra rustfri stålgrossister i en tid med relativt lave lagerbeholdninger af pladeprodukter forventes at føre til et løft. Andre faktorer er prisstigninger under indflydelse af råvarepriserne samt moderate justeringer af basispriserne.

Outokumpu måtte notere sig et tab på 71 mio. euro inkl. råvarerelaterede lagernedskrivninger på ca. 24 millioner euro. Salget af rustfrit faldt fra 340 kt i 3. kvartal 2011 til 323 kt i 4. kvartal 2011.

Handelsaktiviteten i Tyskland svækkedes i januar og der hersker stadig usikkerhed, selv om flere store rustfri stålforbrugere har udtrykt optimisme for så vidt andet halvår.

Ordreindgangen var tilfredsstillende i februar. Køberne fortsætter med at bestille til lager i forventning om længere leveringstider. Udbuddet af rustfri pladeprodukter er forholdsvis lavt, mens der er noget større lagre af stangstål.

Damstahl købte i februar 2012 virksomheden Edelstahlservice i Frankfurt. Edelstahlservice har ~40 medarbejdere i Frankfurt (salg af fittings og rørtilbehør) og Ungarn (produktion af fittings). Edelstahlservice bliver en del af Damstahl GmbH (Tyskland).

I Danmark var aktiviteten igen på et højt niveau i februar. Efterspørgslen efter rustfrit stål forblev robust såvel fra slutbrugere som fra grossister. Også ind i marts forventes en stærk ordreindgang.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08