23948sdkhjf

RM Spåntagning udnytter hvert sekund optimalt

De danske underleverandører bliver konstant presset på prisen, derfor gælder det om at udnytte ressourcerne bedst muligt. Det tager de meget bogstaveligt hos RM Spåntagning, der konstant procesoptimerer.
Der bliver optimeret på alle tænkelige og navnlig utænkelige måder, hos underleverandør virksomheden RM Spåntagning i Raskmølle.

Men man skal ikke have været på besøg lang tid i virksomheden, før man mærker den ild, der brænder i de to indehavere Hans Jørgen Johansen og Jørgen Knap, både for produkterne og kunderne. Selv om hårpragten måske ikke er hvad den har været, er de bestemt ikke gået i stå og optimerer på alle mulige parametre for at være konkurrence dygtige.

- Vi ser ethvert nyt kundeforhold som indledningen til et langt samarbejde. Behov er individuelle, derfor fastlægger vi i samarbejde med kunden procedurer for, hvordan samarbejdet skal køre, fortæller Jørgen Knap.

- Det kan for eksempel starte med udarbejdelse af prototyper, testserier med forskellige overflader, fastlæggelse af råvareforhold, leveringstider for den egentlige produktion, ønskes bufferlager og overfladebehandling, alt skal klarlægges.

Proces optimering nødvendigt

Virksomheden der råder over 17 CNC-maskiner, heraf to bearbejdningscentre, arbejder konstant på at emnerne skal falde færdige ud af maskinen.

- Vores filosofi er, at alle maskiner skal være udstyret med en form for automation, og alle emner skal falde færdige ud af maskinen. Her er de nye multitasking maskiner en stor hjælp. Jeg vil tro, at cirka 80 procent af det arbejde, der før blev fremstillet i bearbejdningscentrene, nu er flyttet over på multimaskinerne, da det er nemmere at fremstille emnerne uden berøring i denne type maskine, siger Hans Jørgen Johansen.

- Det gælder om at investere i de sidste nye maskiner hele tiden og holde maskinparken opdateret, men ikke mindst huske at udnytte, hvad de nye maskiner kan, se mulighederne og tænke dem ind i de eksisterende emner.

For at optimere emnerne til det sidste, benytter virksomheden sig ofte af ISO programmering.

- Det er den måde hvorpå vi kan vride de sidste sekunder ud af et program, og fremstilles der kæmpe serier betyder 5 sekunder på et emne også rigtig meget. Ligesom vi ofte anvender specielle værktøjer, hvor vi kan få flere operationer bearbejdet i samme værktøj.

- Derudover gælder det om at planlægge ude i værkstedet, så der ikke kommer hasteopgaver ind, der suger alt opmærksomheden. Det gør vi ved at lave rammeaftaler med kunderne og sørge for, at der altid er emner der kan afsendes i en hastesituation. Hos os passer hver ansatte mange maskiner og derfor dur det ikke, hvis alt opmærksomhed skal rettes mod én maskine, understreger Hans Jørgen Johansen.

Byggede selv loader

Virksomhedsejerne, der har været med siden 1985, har oplevet et par kriser igennem tiden, og de har opdaget, hvad der tjener dem bedst i den situation.

- Det gælder om at vente og gøre sig klar til det igen går stærkt, mener Jørgen Knap.

- Det nytter ikke at gå i panik, og investere i en hel masse, der ligger uden for kompetence områderne, det har vi prøvet før.

- Men det er da en underlig situation, at først kan man ikke få kvalificeret arbejdskraft nok, og derfor måtte vi strømline produktionen således, at de faglærte ikke måtte foretage sig andet en at stille op i maskinerne, de skulle for eksempel ikke fylde materiale i maskinerne og køre truck.

- Øjeblikket efter skal man så stille om, fordi der er for lidt. Vi besluttede os dog lynhurtigt for at beholde alle nøglearbejderne. Derfor gennemgik vi alle de ting vi godt kunne tænke os at få lavet i værkstedet, og startede derfor en mindre optimeringsbølge, hvor alle maskiner og processer blev gennemgået og optimeret.

En af de ting der kom ud af arbejdet, var en hjemmelavet loader til afsavede emner.

- Vi havde kigget på de gængse gantry loadere der var på markedet, men syntes den var lidt for langsom til vores brug, derfor besluttede vi os for at fremstille vores eget system, fortæller Jørgen Knap

- Vi har boret hul i en Okuma LT 200-MY ved siden af maskinspindlen, Udenfor maskinen har vi hæftet en vugge på siden af selve stangautomaten, hvor de afsavede emner kan ligge. De skubbes frem af en luftcylinder.

- Inde i maskinen bliver emnet taget af en Schunk emnegriber, der sider i maskinens nederste værktøjsrevolver. Schunk griberen veksler plads i værktøjsrevolveren og kan sætte emnet på plads i patronen, og bearbejdningen kan starte.

- På den måde undgår vi at låger skal åbne og lukke og det er den hurtigste loading jeg nogensinde har set, forklarer Jørgen Knap.

- Der er også afloading på samme måde ud gennem et hul i bagvæggen af maskinen, hvor emnet bliver afleveret af maskinen øverste værktøjsrevolver stille og roligt uden mærker.

Fakta om RM Spåntagning

Virksomheden er beliggende i Rask Mølle, startede op i 1985 og ejes af Hans Jørgen Johansen og Jørgen Knap. Virksomheden er underleverandør af spåntagende arbejde, og fremstiller hovedsagligt mindre dele i små og store serier, i alle slags materialer.

Virksomheden beskæftiger 17 medarbejdere, et tal der har været meget stabilt siden starten i 1992, der produceres dog 10 gange så meget, som dengang i virksomheden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078