Choose language Home > Article displaySkip Navigation Links Thursday 24 April 2014
Advertising / Contact  

Marsrobot får dansk design
21 February 2012 kl. 10:00 / Automation
Print Tip Debat
Ingeniører fra Aarhus Universitet der står bag værktøjet til modelleringen af den europæiske Marsrobots køreegenskaber, når den efter planen i 2018 lander på den røde planet.
UDFORDRING
Ingeniører fra Aarhus Universitet er klar med den første prototype på et softwarebaseret værktøj, som skal bruges til at lave modeller af de mekaniske systemer til den næste Marsrobot. Det er det Europæiske Rumagentur, ESA, der har stillet de danske forskere den udfordring at udvikle en ny metode til computermodellering af robotten og dens omgivelser.
- Vi har udviklet et værktøj til at lave meget avancerede computermodeller af selve Marsrobotten og dens omgivelser. Dermed kan vi give en detaljeret beskrivelse af de vigtigste mekaniske, elektroniske og styringsmæssig udfordringer, siger Peter Gorm Larsen fra Aarhus Universitet, som er blandt verdens førende specialister i modelbaseret softwareudvikling.
ESA deltager i en industriel følgegruppe til et større europæisk forskningsprojekt med fokus på softwaremodellering. Det er her, de har fået øje på den danske ekspertise.
Skal lede efter liv
Robotten skal lede efter biologiske og geokemiske spor af liv i planetens overflade og i undergrunden. Den er udstyret med seks hjul, der hver især kan styres selvstændigt og bevæge sig op og ned, så robotten både kan køre og gå
- Den får nogle meget karakteristiske mekaniske egenskaber med en kompleks interaktion imellem de forskellige maskinelle subsystemer. Man kan sige, at den kommer til at minde lidt om et sofistikeret insekt i dens bevægelsesmønstre. Den skal kunne færdes i forskellige typer af terræn uden at side fast, og den skal kunne bore og opsamle informationer fra undergrunden, forklarer Peter Gorm Larsen.
Forskernes modelleringsværktøj er, at de på én gang kan simulere robottens adfærd og dens omgivelser på Mars. Det gør det muligt at forudsige og forberede en lang række kritiske situationer.
Continues...
1
2
 
Page 1 of 2
 
 
Show original picture
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet den første prototype på et værktøj, som lige nu afprøves til at lave modeller af Marsrobotten, ExoMars Rover. ESA forventer at sende robotten på den første rummission i 2018. (Foto: ESA-AOES Medialab)
 Also read...
7 April 2011 kl. 9:30
Superraket skal fyre mennesket af sted til Mars
28 October 2010 kl. 9:00
Syv mandage giver morgeninspiration
19 January 2010 kl. 14:00
ESA søger instrumenter til Mars-mission
11 November 2009 kl. 9:00
Kometjæger på afskedsvisit
28 October 2009 kl. 6:00
Dansk instrument skal aldersbestemme geologisk prøver
27 October 2009
Automation for millioner
11 March 2009 kl. 7:45
Millionordre på sikkerhedskabinet
3 March 2009
Nyudviklet ion-motor skal afprøves på ISS
9 January 2009 kl. 5:00
Afprøvning af internet i rummet
4 September 2008 kl. 13:15
Laboratorievirksomheder med i kræftkampagne
Tip a friend...
Your name:
*
Your email:
*
To email:
*


0
Post a comment!
Here you may express your opinion.
In order to participate in the debate, you must be logged in.
If you are not a registered user, you can create a new account by following this link. The registration process only takes a minute.
LOG IN
Email:
Password:
Remember me
New user
Forgot password
No comments posted yet.

All material on this site is protected by the law regarding copyright. Pictures and text may not be copied, sold or distributed further without permission.
Jern og Maskinindustrien
Smedeholm 12-14, 1. th., DK-2730 Herlev | Tel: +45 70 11 37 00 | Email:
red@jernindustri.dk