Choose language Forside > ArtikelvisningSkip Navigation Links Søndag 1. marts 2015
Annoncepriser / Kontakt  

Marsrobot får dansk design
21. februar 2012 kl. 10:00 / Automation
Print Tip Debat
Ingeniører fra Aarhus Universitet der står bag værktøjet til modelleringen af den europæiske Marsrobots køreegenskaber, når den efter planen i 2018 lander på den røde planet.
UDFORDRING
Ingeniører fra Aarhus Universitet er klar med den første prototype på et softwarebaseret værktøj, som skal bruges til at lave modeller af de mekaniske systemer til den næste Marsrobot. Det er det Europæiske Rumagentur, ESA, der har stillet de danske forskere den udfordring at udvikle en ny metode til computermodellering af robotten og dens omgivelser.
- Vi har udviklet et værktøj til at lave meget avancerede computermodeller af selve Marsrobotten og dens omgivelser. Dermed kan vi give en detaljeret beskrivelse af de vigtigste mekaniske, elektroniske og styringsmæssig udfordringer, siger Peter Gorm Larsen fra Aarhus Universitet, som er blandt verdens førende specialister i modelbaseret softwareudvikling.
ESA deltager i en industriel følgegruppe til et større europæisk forskningsprojekt med fokus på softwaremodellering. Det er her, de har fået øje på den danske ekspertise.
Skal lede efter liv
Robotten skal lede efter biologiske og geokemiske spor af liv i planetens overflade og i undergrunden. Den er udstyret med seks hjul, der hver især kan styres selvstændigt og bevæge sig op og ned, så robotten både kan køre og gå
- Den får nogle meget karakteristiske mekaniske egenskaber med en kompleks interaktion imellem de forskellige maskinelle subsystemer. Man kan sige, at den kommer til at minde lidt om et sofistikeret insekt i dens bevægelsesmønstre. Den skal kunne færdes i forskellige typer af terræn uden at side fast, og den skal kunne bore og opsamle informationer fra undergrunden, forklarer Peter Gorm Larsen.
Forskernes modelleringsværktøj er, at de på én gang kan simulere robottens adfærd og dens omgivelser på Mars. Det gør det muligt at forudsige og forberede en lang række kritiske situationer.
Fortsættes...
1
2
 
Side 1 af 2
 
 
Vis originalbillede
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet den første prototype på et værktøj, som lige nu afprøves til at lave modeller af Marsrobotten, ExoMars Rover. ESA forventer at sende robotten på den første rummission i 2018. (Foto: ESA-AOES Medialab)
 Læs også...
7. april 2011 kl. 9:30
Superraket skal fyre mennesket af sted til Mars
28. oktober 2010 kl. 9:00
Syv mandage giver morgeninspiration
19. januar 2010 kl. 14:00
ESA søger instrumenter til Mars-mission
14. december 2011 kl. 12:30
AgustaWestlands helikoptere får service hos Danish Aerotech
24. maj 2011
Maskinfabrikken Jensen A/S foretager profilvalsning i lange baner
13. februar 2012
Positiv stemning til METAL 2012 optaktsmøde
25. januar 2012 kl. 12:45
Håndbog om aluminiumskonstruktioner
12. august 2011 kl. 8:00
AVN Automation går med i professionelt netværk
Tip en ven...
Dit navn:
*
Din email:
*
Til email:
*


0
Skriv en kommentar!
Her har du mulighed for at skrive din uforbeholdne mening.
For at kunne deltage i debatten, skal du være logget ind.
Er du endnu ikke oprettet som bruger kan du gøre det her. Det tager kun et øjeblik.
LOG IND
Email:
Password:
Husk mig
Ny bruger
Glemt password
Der er endnu ingen kommentarer til artiklen.

Al materiale på dette site er beskyttet af loven om ophavsret. Billeder og tekst må ikke uden tilladelse kopieres, sælges eller videredistribueres.
Jern og Maskinindustrien
Smedeholm 12-14, 1. th., DK-2730 Herlev | Tel: +45 70 11 37 00 | Email:
red@jernindustri.dk