23948sdkhjf

Farlige reform-idéer fra Kvalitetsudvalget

Indlæg af rektor Anders Bjarklev, Danmarks Tekniske Universitet.
Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser (Kvalitetsudvalget) har foreslået en række omlægninger af de videregående uddannelser. Hensigten er at rydde op i antallet af uddannelser og at målrette uddannelserne mere mod arbejdsmarkedet. Men for ingeniørfagets vedkommende vil flere af forslagene på længere sigt få meget negative konsekvenser, der i sidste ende kan risikere at gå ud over Danmarks evne til at skabe økonomiske vækst.

Et centralt element i udvalgets rapport er forslaget om at udvide bacheloruddannelserne til fire år og at indføre adgangskrav til kandidatuddannelserne, der samtidigt gøres etårige. Målet er at sikre erhvervslivet et større udbud af arbejdskraft med en anvendelsesorienteret og tværfaglig tilgang til deres fag.

Men på DTU har vi allerede en sådan uddannelse i form af vores 3½-årige diplomingeniøruddannelse. Den tilgodeser netop erhvervslivets behov for medarbejdere med en kortere, erhvervsrettet og anvendelsesorienteret ingeniøruddannelse - som i øvrigt allerede i dag er en sikker vej til beskæftigelse.

Ifølge Kvalitetsudvalgets forslag skal kun en tredjedel af bachelorerne fortsætte på kandidatuddannelser. Det vil på sigt betyde en markant nedgang i antallet af nyuddannede civilingeniører.

Næsten alle DTU’s civilbachelorstuderende læser videre på kandidatuddannelsen, og undersøgelser af civilingeniørernes jobsituation efter færdiggjort uddannelse viser, at arbejdsløsheden er særdeles lav sammenlignet med andre fag. Erhvervslivet aftager med andre ord, de kandidater, vi uddanner.

Konsekvensen af udvalgets forslag vil utvivlsomt blive, at vi kommer til at uddanne bachelorer til arbejdsløshed. Kvalitetsudvalget vil løse et problem, der – i hvert inden for ingeniørfaget - ikke eksisterer, samtidigt med, at man skaber et nyt.

Kvalitetsudvalgets ideer om at reducere antallet af kandidater til en tredjedel er stærkt problematisk. Fremskrivninger fra analysevirksomheden Damvad viser, at der i 2020 vil mangle godt 13.000 ingeniører på det danske arbejdsmarked. Efterspørgslen vokser altså langt mere end udbuddet, og derfor er kvalitetsudvalgets tanker om at reducere antallet af civilingeniører til en tredjedel i lodret modstrid med erhvervslivets og dermed samfundets behov.

Der vil blive kamp om de langt færre civilingeniører, og det vil ramme virksomhederne evne til at skabe innovation og skade den tekniske forskning, der i dag skaber stor værdi for erhvervslivet og samfundet.

Kvalitetsudvalget forslag vil stik i mod hensigten sænke kvaliteten af et særdeles velfungerende system for uddannelse af ingeniører. Det kan ingen være interesseret i.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095